Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Máme pred sebou veľkolepé vesmírne divadlo: Úkaz, aký sme nevideli skoro 60 rokov!

(Zdroj: SITA)

FLORIDA - Jupiter bude k Zemi najbližšie za posledných 59 rokov! V pondelok večer bude jedinečná možnosť pozorovať túto najväčšiu planétu našej slnečnej sústavy.

Jupiter sa dostane do takzvanej opozície, čo znamená, že planéta sa dostane do východnej pozície v čase, keď Slnko zapadá na západe, čím sa objekt a Slnko dostanú na opačné strany Zeme, informovala NASA v tlačovej správe.

K opozícii Jupitera dochádza každých 13 mesiacov. Zároveň je však zriedkavé, že sa v tomto čase k Jupiteru priblíži aj naša Zem. Keďže Zem a Jupiter neobiehajú okolo Slnka v dokonalých kruhoch, planéty sa počas roka míňajú v rôznych vzdialenostiach. Konkrétne v pondelok bude Jupiter od Zeme vzdialený "iba" približne 367 miliónov míľ. Naposledy bola planéta Jupiter k Zemi približne rovnako ďaleko v roku 1963.

"S dobrým ďalekohľadom by mali byť viditeľné pruhy (aspoň stredový pás) a tri alebo štyri galileovské satelity (mesiace)," uviedol vo vyhlásení Adam Kobelski, výskumný astrofyzik z Marshall Space Flight Center v NASA. "Je dôležité si uvedomiť, že Galileo pozoroval tieto mesiace optikou 17. storočia. Jednou z kľúčových vecí pri pozorovaní bude stabilná montáž pre akýkoľvek systém, ktorý používate."

Odporúčajú použiť väčší ďalekohľad a najlepšie miesta na sledovanie budú vo vysokej nadmorskej výške v suchých oblastiach. Jupiter by mal byť jasne viditeľný aj deň pred 26. septembrom a deň po ňom. Pri dobrom počasí by to mal byť najjasnejší objekt na nočnej oblohe okrem mesiaca.

Viac o téme: NASAJupiterPozorovanie planét
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu