Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Deti a vegánstvo: Je takýto typ stravy vhodný aj pre tých najmenších? Experti zastávajú TENTO názor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Vegánom sa človek stane buď z vlastného presvedčenia, alebo pre rôzne choroby, ktoré mu neumožňujú jesť iný typ stravy. Čo však s rodičmi, ktorí kŕmia svoje deti vegánskou stravou už od útleho veku? Robia chybu, alebo naopak, vďaka väčšiemu množstvu rastlinnej stravy bude ich dieťa zdravšie? Odborníci sa vo svojich vyhláseniach opierajú o viaceré fakty.

Koncom augusta obleteli svet titulky o prípade Sheily O'Learyovej z Floridy, ktorá bola odsúdená na doživotie za smrť vlastného dieťaťa. Vo veku 18 mesiacov vážil jej syn Ezra iba 7,65 kg. Nedostal sa ani do prvého percentilu rastových tabuliek, ktoré bežne používajú pediatri. Médiá poukazovali na to, že v jeho rodine sa presadzovala vegánska strava.

Sheila mala vyšetrovateľom povedať, že všetci doma jedia len surové ovocie a zeleninu a Ezra mal dostávať materské mlieko. Jej ďalšie dve deti vo veku 3 a 5 rokov boli podľa polície taktiež podvýživené. Ľudia, ktorí podporujú vegánstvo, hovoria, že táto situácia sa až priveľmi často používa ako zlý príklad pre rodičov vegánov. "Nemyslím si, že to súviselo s vegánstvom. Bolo to jasné zneužívanie detí," vyjadrila sa pre HuffPost detská doktorka a odborníčka na výživu Deborah Malkoff-Cohenová.

Možný problém 

"Zarmútilo ma, že kvôli takýmto správam budú mať mnohí ľudia strach z výchovy svojich detí na rastlinnej strave," povedala detská lekárka Yami Cazorla-Lancasterová s tým, že aj jej dvaja synovia boli istý čas na rastlinnej diéte. "Som veľmi opatrná, keď hovorím s rodičmi o vegánstve. Táto strava nie je pre deti veľmi vhodná, pretože telo vo vývine nie je schopné získať dostatok živín len zo surového ovocia a zeleniny," vysvetľuje.

Podľa Malkoff-Cohenovej prípady ako O'Learyhová podkopávajú vegánsku stravu. Poznamenáva, že videla, ako si dospelí so zápalom, srdcovým ochorením alebo cukrovkou zlepšili svoje zdravie tým, že sa dali na rastlinnú stravu. Preto je presvedčená o tom, že takéto diéty môžu u niektorých ľudí fungovať.

Životný štýl a komunikácia

Americká akadémia výživy a dietetiky podporuje vhodne naplánovanú vegánsku stravu vo všetkých fázach životného cyklu vrátane tehotenstva. Podobne ako používanie látkových plienok alebo dochádzanie do práce na bicykli, aj vegánstvo je ekologicky uvedomelým životným štýlom, ktorý nepatrí medzi hlavné prúdy, ale niektorí rodičia ho považujú za ten najsprávnejší.

Deti a vegánstvo: Je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Deti môžeme doma kŕmiť čím chceme, ale v konečnom dôsledku sa v škole stretnú s iným druhom stravy. Rovnako to platí aj v prípade osláv či návšteve kina. Pokiaľ podporujete vegánstvo, treba deťom vysvetliť, prečo preferujete zeleninu a ovocie pred živočíšnou stravou. Dôležité je vždy sa o tom rozprávať.

Viac o téme: DetiStravovanieUSANEw YorkVegánstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu