Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obľúbená detská rozprávka búra predsudky: Objavili sa v nej dve lesbičky! Búrlivé reakcie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Peppa Pig - Official Channel)

LONDÝN - Britský animovaný seriál Peppa Pig, známy na Slovensku ako Prasiatko Peppa, patrí k najznámejším a najobľúbenejším kresleným seriálom pre deti na svete. Rozhodnutie predstaviť prvý pár rovnakého pohlavia preto vzbudilo rozruch.

Počas epizódy s názvom Families (Rodiny), ktorú minulý týždeň prvýkrát odvysielala stanica Channel 5, sa prasiatko Peppa zoznámilo s ľadovou medvedicou Penny, ktorá má dve mamičky. "Žijem s jednou mamou a s druhou mamou. Jedna mama je doktorka a druhá mamička varí špagety," povedala medvedica svojmu prasaciemu kamarátovi pri kreslení rodinného portrétu. O prípade píše spravodajský server BBC News.

Relácia, ktorú vytvorili britskí animátori Mark Baker a Neville Astley, sa vysiela od roku 2004. Je to prvýkrát v jeho 18-ročnej histórii, keď sa v ňom objavil pár rovnakého pohlavia. Diel bol odvysielaný dva roky po tom, ako na jednej americkej webovej stránke vznikla petícia v prospech jednopohlavnej rodiny v seriáli, ktorá nazbierala takmer 24 000 podpisov.

Obľúbená detská rozprávka búra
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Deti sledujúce Prasiatko Peppa sú vo vnímavom veku. Vylúčenie jednopohlavných rodín ich naučí, že normálne sú iba rodiny s jedným rodičom alebo s dvoma rodičmi rôzneho pohlavia," vysvetlili tvorcovia petície.

Šéf komunikácie a vonkajších vzťahov charitatívnej organizácie Stonewall, ktorá sa zaoberá právami komunity LGBTQ, označil pohľad na rodinu rovnakého pohlavia vo fiktívnom mestečku Peppatown za "fantastický". "Mnohí z tých, ktorí sa na program pozerajú, majú dve mamičky alebo dvoch otcov a pre rodičov a deti bude veľa znamenať, že ich skúsenosti sú zastúpené v takej kultovej detskej relácii," povedal Robbie de Santos.

Nejde o prvý prípad

Prasiatko Peppa nie je zďaleka prvým detským programom, v ktorom sa objavujú páry rovnakého pohlavia. Americký kreslený seriál Arthur, určený deťom vo veku od štyroch do ôsmich rokov, si získal uznanie už v roku 2019 po tom, čo počas 22. série ukázal svadbu dvojice gejov. K ďalším populárnym kresleným seriálom, ktoré sa dotýkajú vzťahov medzi príslušníkmi komunity LGBTQ, patrí Adventure Time, v Česku známy ako Čas na dobrodružstvo, či Steven Universe. Oba  pochádzajú z USA a sú určené divákom od desiatich rokov.

Po odvysielaní posledného dielu Prasiatka Peppy s medvedicou Penny a jej dvoma mamičkami sa na twitteri podľa BBC strhla vášnivá debata "Lesbičky v Prasiatku Peppa... nemôžu byť detské relácie len pre deti?" napísal jeden z užívateľov. "No čo by ste povedali? Moje deti videli prvý jednopohlavný pár v Prasiatku Peppa a svet sa nezbúral," odvetil ďalší.

Viac o téme: RozprávkaLGBT komunitaPeppa pig
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu