Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prevratná štúdia britských vedcov: Jednoduchý test môže pomôcť v boji proti zákernej chorobe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Predstavte si, že by jednoduchý krvný test dokázal odhaliť rakovinu. Britská Národná zdravotnícka služba najnovšie skúma krvný test, ktorý skutočne dokáže odhaliť zákernú chorobu. Podľa slov expertov má ich výskum veľký potenciál. Test by mohol zabrániť desiatim percentám úmrtí na rakovinu.

Krvný test pre ľudí nad 50 rokov, ktorý testuje britská Národná zdravotnícka služba, by mohol zabrániť až jednému z desiatich úmrtí na rakovinu, píše The Sun. 

Cieľom prvej takejto štúdie na svete je odhaliť viac ako 50 typov rakoviny skôr, ako sa prejavia prvé symptómy. Vedci tvrdia, že ich výskum má obrovský potenciál. Veria, že test s názvom „Svätý grál“ by mohol zabrániť desiatim percentám úmrtí na rakovinu.

Prevratná štúdia britských vedcov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Experti odobrali krvné vzorky 140 000 dobrovoľníkom a dobrovoľníčkam. Na základe zistení z krvných testov absolvujú stovky z nich lekárske prehliadky a kolonoskopiu. Odborníci očakávajú, že približne polovica týchto osôb môže mať rakovinu.

Podľa vedcov by mal byť test rozšírený na celoštátnej úrovni, zatiaľ však nehovoria o tom, či sa dostane aj do iných krajín. Vo Veľkej Británii bude k dispozícii už v roku 2024.  

Viac o téme: ChorobaKrvný test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu