Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Návšteva farmy pomáha pri psychických ochoreniach

OSLO - Podľa istej štúdie dokáže čas strávený na farme pomôcť psychicky chorým ľuďom bojovať s ich každodennou úzkosťou a zvyšovať ich sebavedomie. Nórski vedci tým podporujú teóriu s pracovným názvom Green Care (doslovný preklad - Zelená starostlivosť), čo je vlastne využívanie prírody na medicínske účely s cieľom znížiť utrpenie pacientov.

"Kontakt s hospodárskymi zvieratami má určité pozitívne účinky na psychický stav pacientov. Už dávnejšie bolo dokázané, že aj vlastníctvo psov a mačiek má pozitívny vplyv na psychické zdravie niektorých pacientov," uviedla Bente Berget, vedúca výskumu univerzity v Aase na západe Nórska. Z reprezentatívnej vzorky deväťdesiat psychicky chorých pacientov sa u šesťdesiatich, ktorí navštívili farmu, prejavilo zlepšenie ich psychického stavu, na rozdiel od zvyšných tridsiatich, ktorí na farme neboli.

Pacienti s ochoreniami ako napríklad, schizofrénia, pocity úzkosti, poruchy osobnosti a pacienti s častými emocionálnymi výkyvmi, sa v trojhodinových intervaloch dva razy týždenne počas troch mesiacov, starali o hospodárske zvieratá na farme, vrátane psov, mačiek a zajacov. Vedci sa pri výskume snažili obmedzovať pacientov v styku s farmármi, aby nedošlo k skresleniu výsledkov.

"Tradičná forma starostlivosti o týchto pacientov je hlavne spojená s nemocnicami, psychiatrickými oddeleniami a inými nemocničnými inštitúciami, ale projekty Zelenej starostlivosti zahŕňajú najmä priestory ako napríklad, záhrady a farmy," uvádza štúdia, ktorú nórski vedci uverejnili v odbornom časopise Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu