Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dnes večer sa staneme svedkami úžasného nebeského javu, najväčší v tomto roku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Dnes večer nastane superspln, Mesiac na oblohe bude najväčší v tomto roku. Tento jav nastáva vtedy, keď je Mesiac v splne a zároveň sa nachádza najbližšie na svojej dráhe okolo Zeme. Úkaz sa tento rok objaví druhýkrát, vidieť sme ho mohli už v júni.

Mesiac okolo Zeme obieha po mierne výstrednej elipse. Niekedy je tak k Zemi bližšie v takzvanom prízemí a niekedy ďalej, v odzemí. Časy prízemia a odzemia nastávajú v rôznych fázach Mesiaca. Pokiaľ je prízemie v dobe splnu, je tento spln o niečo väčší ako tie, ktoré sa s dobou prízemia nezhodujú. Vzdialenosť Mesiaca od Zeme sa tiež pri rôznych prízemiach líši.

Podľa Petra Horálka z Fyzikálneho ústavu v Opave sa Mesiac dostane najbližšie k Zemi o 11:09 SELČ, a to na vzdialenosť 357 263 kilometrov. Vo fáze splnu sa potom ocitne o 20:38 SELČ. Pri júnovom supersplne bol Mesiac na prízemí vo vzdialenosti 357 428 kilometrov od Zeme. Horálek upozornil, že hoci pôjde o uhlovo najväčší spln roka, ľudia obrí Mesiac neuvidia. Bude len asi o 15 percent väčší ako ten uhlovo najmenší v roku.

Dnes večer sa staneme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"To, čo však vždy zaujme, bez ohľadu na veľkosť splnu, je východ Mesiaca nad obzorom. Optická ilúzia, pri ktorej náš mozog porovnáva veľkosť Mesiaca so vzdialenými objektmi na obzore, v nás skutočne vyvoláva pocit, že Mesiac je obrovský," dodal astronóm.

Viac o téme: VesmírúkazMesiacSuperspln
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu