Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Experti radia: Štyri typy ÚČTENIEK, ktoré by ste si mali vždy uschovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Udržať si prehľad vo svojich financiách je dôležité, častokrát priam nevyhnutné. Nejde však len o to zistiť, koľko peňazí ste za mesiac minuli. Účtovníci a finanční experti prezradili, aké druhy potvrdení o platbe by ste si mali vždy ponechať. Ak tak urobíte, ušetríte čas a z dlhodobého hľadiska možno aj tisíce eur.

Uchovávať si potvrdenia o platbe či účtenky sa skutočne oplatí, pretože tak možno predchádzať nedorozumeniam, konfliktom a častokrát aj strate väčšieho obnosu peňazí. Odborníci na financie poradili, že by ste si mali uchovávať predovšetkým tieto doklady:

1. Výdavky zo samostatne zárobkovej činnosti

Mnohé z nákladov, ktoré vzniknú pri práci samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO), napríklad na marketing, kancelárske výdavky, poistenie a cestovanie, môžu byť pri daňovom priznaní odpísané, povedal Steven Wilson, zakladateľ webovej stránky pre osobné financie Bankdash. "Mohli by sa pokryť aj náklady na služby a náklady súvisiace s prevádzkou domácej spoločnosti." Urobíte dobre, ak si uchováte všetky účty za energie, platby nájomného, ​​informácie o hypotékach a potvrdenky za nákupy súvisiace s podnikaním. 

Experti radia: Štyri typy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Účtenky za veľké nákupy

Tieto potvrdenky možno použiť pri prípadnom vrátení položky, ak je chybná, na vrátenie peňazí, ak tovar nesplnil vaše očakávania, alebo na jeho výmenu za niečo iné. Na preukázanie vlastníctva veci v prípade sporu možno použiť aj potvrdenia o veľkom nákupe. Majte prehľad o týchto účtenkách tak, že si ich napríklad naskenujete alebo odošlete do konkrétneho priečinka vo vašom e-maile. 

Experti radia: Štyri typy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Potvrdenia o zárukách

Ak sa na váš nákup vzťahuje záruka, mali by ste si účtenku vždy uschovať, kým platia podmienky. Tieto potvrdenky potom možno použiť na vrátenie peňazí alebo výmenu, ak sa tovar pokazí alebo nefunguje podľa očakávania. 

4. Účtenky za opravy

Či už ide o inštalatérske práce na vašom dome alebo mechanické práce na aute, účtenku si radšej odložte. Tieto potvrdenky možno použiť na vrátenie peňazí alebo kreditu, ak oprava nie je vykonaná správne alebo nedosahuje požadovanú úroveň. 

Experti radia: Štyri typy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Pixabay)

Viac o téme: Financieúčetúčtenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu