Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rudolf Németh: Kňaz zamilovaný do boxu

Farár si aj vo svojich 61 rokoch ešte občas zaboxuje. Zobraziť galériu (2)
Farár si aj vo svojich 61 rokoch ešte občas zaboxuje. (Zdroj: Nový Čas)

DVORY NAD ŽITAVOU - Dedinský farár zbožňuje box! Katolícky kňaz Rudolf Németh (61) z Dvorov nad Žitavou (okr. Nové Zámky) sa mu v mladosti aktívne venoval a veľa nechýbalo, aby sa predstavil na majstrovstvách Európy. R. Németh otvorene hovorí, že box je najduchovnejší šport, aký pozná.

Rodičom R. Németha nebol koníček ich syna veľmi po vôli. „Mal som pred maturitou a rodičia mi nechceli povoliť, aby som chodil na tréningy. Napokon som si však presadil svoje,“ spomína kňaz-boxer na svoje začiatky.

Podľa odborníkov mal Rudolf Németh talent a veľa nechýbalo, aby sa zúčastnil olympijských hier v Mníchove či majstrovstiev Európy v Poľsku. „Žiaľ, pre moje vierovyznanie som bol v reprezentácii nežiaduci, ale na svoju kariéru spomínam veľmi rád,“ hovorí kňaz, ktorého k boxu počas strednej školy pritiahol jeho veľmi dobrý priateľ. V mladosti sa však popri boxe stihol venovať aj plávaniu, futbalu, zápaseniu i šermu.

Páter Rudolf boxoval v ľahkostrednej hmotnosti do 71 kg a okrem Galanty obliekal dresy Trnavy, ČH Bratislava a na vojne štartoval za RH Pardubice, ktorá bola v najvyššej republikovej súťaži. Rodák z Bratislavy sa venoval boxu 15 rokov a zo svojich súperov si najviac spomína na Karácsonyiho.

Na svoj milovaný šport nezabudol ani v časoch, keď už obliekal kňazské rúcho. „Boxu a sebaobrane som učil aj niektorých svojich miništrantov. Som toho názoru, že tento šport nie je o násilí, ale je veľmi duchovný. Duchovnejší nepoznám,“ dodáva kňaz, ktorý si ešte občas natiahne rukavice a s priateľom v Tomášikove si aj zaboxuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu