Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zažívate nadmerné potenie? Päť vážnych chorôb, ktorými môžete trpieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Potenie je prirodzená telesná funkcia. Reguluje telesnú teplotu a chráni organizmus pred prehriatím. Problém nastáva v momente, ak sa potíte príliš veľa alebo naopak takmer vôbec. Oba stavy môžu byť varovným signálom, ktorý vás upozorní na zdravotné komplikácie. Patrí medzi ne napríklad cukrovka či rakovina.

Potiť sa je zdravé a prirodzené. Vďaka potu je organizmus v teplotnej rovnováhe a je tiež chránený pred prípadným prehriatím. Ľudské telo má štyri milióny potných žliaz a zdravý dospelý človek denne vypotí až desať litrov potu. Treba ale zbystriť pozornosť v prípade, že sa potíte príliš veľa (hyperhidróza) alebo príliš málo (anhidróza). Obidva stavy totiž môžu byť signálom, že s vaším telom niečo nie je v poriadku. 

Vaša štítna žľaza je v zlom stave

Hypertyreóza (lekársky termín pre hyperaktívnu štítnu žľazu) môže byť dôvodom abnormálneho potenia. "Hypertyreóza môže spôsobiť citlivosť na teplo a nadmerné potenie. Keď štítna žľaza funguje správne, jej bunky budú produkovať 65 percent energie a 35 percent tepla. Ale tí, ktorí trpia ochorením štítnej žľazy, produkujú príliš veľa alebo nedostatok tyroxínu," vysvetlili odborníci zo zdravotníckeho systému Penn Medicine. Tieto hormonálne zmeny môžu zmeniť produkciu potu v tele, spôsobiť nadmerné teplo a znížiť energiu alebo naopak. Ďalšie príznaky hypertyreózy môžu zahŕňať únavu, kolísanie hmotnosti a opuch v spodnej časti krku, kde sa nachádza štítna žľaza. 

Zažívate nadmerné potenie? Päť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Váš nervový systém nefunguje správne

Zatiaľ čo niektorí ľudia sa rodia s anhidrózou, môže ísť taktiež o príznak stavu postihujúceho nervový systém. "Krvný tlak, pulz, potenie a tráviaci proces sú regulované časťou nervového systému, ktorá je často postihnutá demenciou s Lewyho telieskami," uvádza Mayo Clinic. Anhidróza môže byť aj príznakom Parkinsonovej choroby, mŕtvice a ochorenia miechy. 

Máte infarkt

"Nadmerné potenie, najmä ak necvičíte alebo nie ste aktívny, môže byť včasným varovným signálom srdcových problémov. Pumpovanie krvi cez upchaté tepny vyžaduje od srdca viac úsilia, takže sa vaše telo viac potí v snahe udržať telesnú teplotu na nízkej úrovni počas mimoriadnej námahy," píše portál Healthline. Bežne známe signály srdcového infarktu zahŕňajú dýchavičnosť a bolesť na hrudníku, ramene a/alebo ruke. Niekedy sa k nim ale pridá aj náhle, silné potenie. 

Zažívate nadmerné potenie? Päť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nechajte sa vyšetriť na cukrovku

Zvýšené potenie môže byť príznakom cukrovky. Výskumy ukazujú, že až 84 percent ľudí s cukrovkou zažíva potenie, keď majú hypoglykémiu, pričom najčastejšia potná oblasť je za krkom. Pri hypoglykémii sa vytvára adrenalín v reakcii na klesajúcu hladinu cukru v krvi, čo má za následok zúženie ciev a aktiváciu potných žliaz. Okrem náhleho nadmerného potenia môžu ďalšie príznaky diabetu zahŕňať časté nutkanie na močenie, nevysvetliteľnú stratu hmotnosti, znecitlivenie alebo mravčenie rúk a nôh a pretrvávajúci extrémny smäd. 

Zažívate nadmerné potenie? Päť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Môžete mať rakovinu

Nočné potenie môže naznačovať niekoľko rôznych typov ochorenia vrátane šiestich druhov rakoviny: karcinoidné nádory, leukémia, lymfóm, rakovina kostí, rakovina pečene a mezotelióm. Potenie môže byť spôsobené hormonálnymi zmenami, horúčkou alebo snahou tela bojovať proti rakovine. V niektorých prípadoch nie je nočné potenie príznakom nástupu rakoviny, ale skôr dôsledkom liečby, ako je chemoterapia alebo užívanie liekov meniacich hormóny a morfínu.

Viac o téme: CukrovkaPotenieRakovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu