Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pociťujete v noci tieto problémy? Môže to znamenať, že trpíte dlhodobým COVIDOM-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CLEVELAND - O pandémii ochorenia COVID-19 sa už nehovorí tak intenzívne, ako napríklad pred rokom, no stále pribúdajú infikovaní jedinci. Kým niektorí sa z ochorenia vyliečia bez ďalších následkov, ďalší môžu pociťovať zdravotné problémy ešte dlho po prekonaní nákazy. Lekári najnovšie varujú pred jedným problémom, ktorý môže súvisieť s dlhodobým covidom.

Dlhodobý covid podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) pokrýva širokú škálu zdravotných problémov. Medzi najčastejšie patria vyčerpanie a únava, ktorá zasahuje do každodenného života, ďalej symptómy, ktoré sa zhoršujú po fyzickej alebo psychickej námahe, a horúčka. Často sa v tejto súvislosti spomínajú aj ťažkosti s dýchaním, dýchavičnosť, kašeľ, bolesť na hrudníku a ťažkosti s myslením. Tieto príznaky môžu podľa odborníkov trvať viac ako štyri týždne alebo dokonca mesiace po prekonaní infekcie. Niekedy môžu zmiznúť a zas sa vrátiť. 

Pociťujete v noci tieto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti na vírusy najnovšie varujú pred symptómom, ktorý síce môžete ľahko prehliadnuť, no je spoľahlivým indikátorom dlhotrvajúceho COVID-19. "Poruchy spánku sú jedným z najčastejších symptómov, ktoré majú v týchto dňoch pacienti trpiaci postakútnymi následkami infekcie SARS-CoV-2," povedala Cinthya Penaová, špecialistka na spánok z Clevelandskej kliniky v Ohiu.

COVID-19 môže ovplyvniť cirkadiánny rytmus jednotlivca, čo priamo ovplyvňuje spánkový režim. Pacienti sa podľa špecialistky sťažujú na nespavosť, únavu, mozgovú hmlu a niektorí majú občas poruchy cirkadiánneho rytmu. Poruchy spánku s cirkadiánnym rytmom sa vyskytujú vtedy, keď vnútorné hodiny tela nezodpovedajú prostrediu. Cirkadiánny rytmus, čo je názov pre 24-hodinové vnútorné hodiny tela, riadi cyklus spánku a bdenia tela. To môže znamenať, že sa počas dňa budete cítiť unavene, no večer, paradoxne, nezaspíte. 

Pociťujete v noci tieto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

CDC varuje, že pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti môže byť ťažké rozpoznať, čo je a čo nie je príznakom dlhodobého ochorenia COVID-19. "Zatiaľ čo väčšina ľudí s postcovidovými stavmi má dôkazy o infekcii alebo ochorení COVID-19, v niektorých prípadoch osoba s postcovidovými stavmi nemusí mať pozitívny test na vírus alebo nevie, že bola infikovaná," uviedli pracovníci CDC. Široká škála postcovidových stavov sťažuje posúdenie, či problém pochádza z infekcie koronavírusom alebo z niečoho iného.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Dlhodobý covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu