Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Rodičia, pozor! Deti ohrozuje stres rovnako ako vás!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Nenakladáte toho niekedy na vaše dieťa priveľa? Ešte predtým, ako ho začnete zahŕňať menej dôležitejšími vecami, skúste sa zamyslieť nad tým, že aj vaše ratolesti môžu trpieť stresom rovnako ako každý dospelý. Navyše sa k nemu môže pripojiť aj nespavosť, neurózy či časté bolesti bruška.

Napíšem to bez chýb? Dostanem plný počet bodov? To sú otázky, ktoré víria v detských hlavičkách, a rodičia o nich možno ani netušia. Všimnú si len neupratanú izbu, trojku z diktátu či prehratý zápas.

Detská psychiatrička Gisele Georgeová z Paríža, ktorá ako prvá venovala téme stres detí prácu v knižnej forme, tvrdí, že deti ním skutočne trpia. Stačí, ak sú pod tlakom požiadaviek učiteľa v triede či rodičov, alebo preto, lebo sa od nich očakávajú veľké výkony.

„Dnes už nie je problém stretnúť šesťročné dieťa trpiace nespavosťou, podráždené, s bolesťami žalúdka či s fóbiou súvisiacou so školou. Často ide o vzorných žiakov, ktorých zhrýza utkvelá predstava o dokonalosti, alebo presne naopak, slabých žiakov zmietaných stavom úzkosti a presvedčených, že nikdy nič nedosiahnu,“ vysvetľuje psychologička Mária Slobodníková. Znížiť stres u detí môžu najmä rodičia. Dôležité je, aby boli deťom k dispozícii, aby im mohli všetko vyrozprávať.

Počúvajte svoje deti

Koľko minút ste sa dnes rozprávali s deťmi? Počúvanie je pritom podľa psychológov jedna z najdôležitejších úloh rodičov. Veľa psychických problémov detí pramení práve z toho, že sa s nimi nevedia ani len porozprávať. „A to je veľká chyba. Keď nepočúvate svoje deti, nájdu si niekoho iného! Každý potrebuje niekoho, kto má preňho otvorené ucho,“ hovorí psychologička Mária Slobodníková.

ČÍTAJTE V NOVOM VYDANÍ TÝŽDENNÍKA NOVÝ ČAS PRE ŽENY

 

Rodičia, pozor! Deti ohrozuje
Zobraziť galériu (2)
Viac rád a praktických tipov nájdete v Novom Čase pre ženy číslo 14.
  

NOVÝ ČAS PRE ŽENY už dnes v predaji na celom Slovensku!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu