Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Žene (31) vyšiel pozitívny PCR test: O 20 dní neskôr sa stalo niečo, s čím absolútne nerátala

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LISABON - Španielski vedci poukázali na Európskom kongrese klinickej mikrobiológie a infekčných chorôb na zaujímavý prípad pacientky, ktorá sa iba dvadsať dní po úspešnom prekonaní infekcie spôsobenej variantom delta nakazila omikronom. Odborníci sa zatiaľ s ničím podobným nestretli, ide o doteraz najkratšiu pauzu medzi dvomi koronavírusovými infekciami prekonanými tou istou osobou.

Na Európskom kongrese klinickej mikrobiológie a infekčných chorôb v Lisabone, ktorý sa koná v týchto dňoch, prezentovali španielski vedci zaujímavú kazuistiku tridsaťjedenročnej pacientky. Tá pracuje v zdravotníctve a 20. decembra 2021 pri skríningu personálu mala prvý pozitívny výsledok PCR testu. V čase testovania bola dvanásť dní po očkovaní treťou dávkou vakcíny. 

Žene (31) vyšiel pozitívny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pacientka nemala žiadne príznaky a zostala desať dní v domácej karanténe. Dvadsať dní po pozitívnom teste 10. januára 2022 začala kašľať, mala horúčku a celkovo sa necítila dobre. Preto si dala urobiť ďalší PCR test, opäť s pozitívnym výsledkom. Sekvenovanie celého genómu ukázalo, že bola infikovaná dvoma rôznymi kmeňmi SARS-CoV-2. Prvá infekcia bola spôsobená variantom delta a druhá omikronom. 

Žene (31) vyšiel pozitívny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Svetová zdravotnícka organizácia vlani v novembri označila omikron za variant vyvolávajúci obavy. Kmeň, ktorý sa stal dominantným na celom svete, je totiž oveľa infekčnejší ako delta a môže uniknúť imunite vytvorenej na základe prekonaných infekcií aj očkovania. Zmienila sa o tom aj jedna z autoriek štúdie Gemma Reciová z Katalánskeho inštitútu. "Ľudia, ktorí mali COVID-19, nemôžu predpokladať, že sú chránení pred reinfekciou, aj keď boli plne zaočkovaní. Prekonaná infekcia spôsobená inými variantmi a očkovanie čiastočne chránia pred ťažkým priebehom ochorenia a hospitalizáciou aj v prípade omikronu. Tento prípad tiež podčiarkuje potrebu vykonávať genomický dohľad nad vírusmi pri infekciách u tých, ktorí sú úplne zaočkovaní a pri reinfekciách. Takéto monitorovanie pomôže odhaliť varianty so schopnosťou čiastočne sa vyhnúť imunitnej odpovedi," vysvetlila. 

Viac o téme: DeltaKoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu