Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

VIDEO Do Zeme pred dvomi týždňami narazil asteroid: Toto sa stalo iba piatykrát v histórii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DOLNÁ HUTA - Iba niekoľko hodín predtým, ako dopadol do zemskej atmosféry, experti spozorovali asteroid o veľkosti chladničky. Nepredstavoval nijaké nebezpečenstvo. Napriek tomu to bolo iba piatykrát v histórii, čo odborníci identikovali asteroid až tesne pred dopadom na našu planétu.

Astronóm Krisztian Sarneczky 11. marca zbadal pri pozorovaní v maďarskom observatóriu Piszkéstető asteroid. Oznámil to Stredisku pre malé planéty Medzinárodnej astronomickej únie, ktoré potvrdilo, že išlo o prvé pozorovanie tohto objektu. Systém Scout NASA, ktorý neustále prehľadáva databázu Minor Planet Center, vypočítal obežnú dráhu asteroidu a zistil, že určite zasiahne Zem. Pracovníci potom informovali Centrum pre štúdium objektov v blízkosti Zeme v laboratóriu Jet Propulsion Laboratory NASA v južnej Kalifornii a ďalšie systémy. 

Našťastie bol asteroid s názvom 2022 EB5 dlhý asi len asi dva metre, čo je veľkosť príliš malá na to, aby predstavovala nebezpečenstvo pre Zem, uviedla NASA vo vyhlásení. Scout vypočítal, že asteroid vstúpi do zemskej atmosféry v okolí Jan Mayen, nórskeho ostrova asi 480 kilometrov severovýchodne od Islandu. Dve hodiny po tom, čo Sarneczky prvýkrát zbadal asteroid, zasiahol zemskú atmosféru presne tak, ako predpovedal systém. Bolo to po piatykrát, čo experti spozorovali asteroid iba niekoľko hodín pred dopadom na Zem a prvýkrát od roku 2019. 

"Podarilo sa nám určiť možné miesta dopadu, ktoré spočiatku siahali od západného Grónska až po pobrežie Nórska. Keď asteroid sledovalo viac observatórií, naše výpočty jeho trajektórie a miesta dopadu sa stali presnejšími," povedal navigačný inžinier Davide Farnocchia, ktorý vyvinul Scout. Medzinárodná meteorologická organizácia informovala, že neboli nájdené žiadne úlomky z vesmírneho objektu, no niektorí ľudia na Islande hlásili, že videli jasné záblesky. To naznačuje, že z vesmírnej skaly sa stala ohnivá guľa. 

Riaditeľ Centra pre štúdium objektov v blízkosti Zeme Paul Chodas priblížil, že asteroidy ako 2022 EB5 vstupujú do zemskej atmosféry približne každých desať mesiacov, ale je ťažké zaznamenať ich predtým, ako už vstúpili do atmosféry. "Veľmi málo z týchto asteroidov bolo detekovaných vo vesmíre a pozorovaných pred dopadom, v podstate preto, lebo sú veľmi slabé až do niekoľkých posledných hodín a na to, aby ich prieskumný teleskop odhalil, musí pozorovať v správnom čase správne miesto na oblohe," vysvetlil Chodas. Väčšie asteroidy je ľahšie spozorovať a zachytiť ich v dostatočnom predstihu. Podľa NASA 2022 EB5 ukázal, že ich systémy môžu byť veľmi presné pri projekcii pravdepodobného miesta dopadu objektu. To by pomohlo k plnej pripravenosti planetárnych obranných systémov.

Viac o téme: AsteroidNASA2022 EB5
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu