Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Experti varujú, TOTO vždy urobte pred vstupom do domu! Chránite tým svoje zdravie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CARLTON - Mnohí ľudia sa zvyknú vyzuť až keď sú doma. Odborníci však upozorňujú, že takýto postup je škodlivý a určite by ste tak mali robiť ešte pred vstupom do domu či bytu. Vysvetlili, čo všetko si na podrážkach topánok môžete doniesť domov.

Mark Patrick Taylor, hlavný environmentálny vedec v Úrade na ochranu životného prostredia v austrálskej Viktórii a Gabriel Filippelli, profesor vied o Zemi a výkonný riaditeľ Inštitútu environmentálnej odolnosti sú environmentálni chemici. Desať rokov strávili prostredníctvom programu Dustsafe skúmaním vnútorného prostredia a kontaminantov, ktorým sú ľudia vystavení vo svojich domovoch. Zistili, že najlepšie urobíte, ak si topánky vyzujete vonku. Pokiaľ zvyknete byť obutí aj vo vnútri, radšej sa to rýchlo odnaučte, v opačnom prípade si domov môžete priniesť skutočne nepríjemné veci. 

Experti varujú, TOTO vždy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Hmota, ktorá sa hromadí vo vašom dome, nezahŕňa len prach a špinu od ľudí a domácich miláčikov, ktorým vypadávajú chlpy. Asi tretina z toho pochádza zvonka; buď to dnu nafúkal vietor, alebo to pochádza z podrážok vašich topánok," vysvetlili. Niektoré z mikroorganizmov prítomných na topánkach sú patogény odolné voči liekom. K tomu sa pridružia rakovinotvorné toxíny zo zvyškov asfaltových ciest a rôzne ďalšie chemikálie. Na podrážkach sa tiež môže nachádzať E.coli - nebezpečná baktéria, ktorá sa vyvíja v črevách mnohých cicavcov vrátane ľudí. 

Práca expertov zahŕňala meranie a hodnotenie vystavenia rôznym škodlivým látkam nachádzajúcicm sa v domácnostiach vrátane génov odolných voči antibiotikám, dezinfekčných chemikálií v domácom prostredí, mikroplastov, perfluórovaných chemikálií (tiež známe ako "večné chemikálie", pretože majú tendenciu zostať v tele a nerozkladať sa) či rádioaktívnych prvkov. 

Experti varujú, TOTO vždy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zameriavajú sa najmä na ťažké kovy, ako je arzén, kadmium a olovo. Tieto kontaminanty, predovšetkým nebezpečné olovo, sú bez zápachu a farby. "Neexistuje teda žiadny spôsob, ako zistiť, či sa nebezpečenstvo vystavenia olovu vyskytuje iba vo vašej pôde alebo vo vašich vodovodných potrubiach, alebo či sa vyskytuje aj na podlahe vašej obývačky," uviedol Taylor v článku zverejnenom v časopise The Conversation. Najlepšie preto urobíte, ak sa vyzujete v chodbe alebo ešte vonku pred dverami, aby baktérie a potenciálne škodlivé patogény zostali mimo váš príbytok. 

Viac o téme: BaktérieTopánkyToxín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu