Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci pri Antarktíde objavili to, po čom pátrali už dlhé roky: Unikátne VIDEO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRETÓRIA - Vrak plavidla Endurance z expedície Brita Ernesta Shackletona leží v hĺbke 3000 metrov vo Weddellovom mori. Objavili ho tam experti, ktorí po vraku pátrali od začiatku februára na výprave vyslanej z Juhoafrickej republiky k Antarktíde.

Shackletonova loď vyplávala v roku 1914, nasledujúci rok uviazla pri Antarktíde v ľade a následne sa potopila. Teraz bola lokalizovaná v hĺbke 3008 metrov zhruba šesť kilometrov od pozície zaznamenanej jej kapitánom Frankom Worsleym. 

O objave vraku informoval riaditeľ pátracej expedície Mensun Bound. "Veľmi nás dojalo, keď sa nám podarilo zistiť pozíciu Endurance a spraviť jej snímky," uviedol. Podľa neho sa zdá, že je Endurance v dobrom stave. Bound ju označil za "najkrásnejší drevený vrak, aký kedy videl". Vrak je údajne vo vzpriamenej polohe, vyčnieva z pieskového dna, je neporušený a zachovaný. Vzadu je vidieť nápis Endurance. "Je to míľnik histórie polárnej oblasti. Dúfame, že náš objav pomôže zapojiť mladých ľudí a bude v nich inšpirovať ducha prieskumníkov, odvahu a odhodlanosť tých, ktorí s Endurance vyplávali k Antarktíde ," dodal Bound. 

Historik Dan Snow doplnil, že loď je neuveriteľne zachovaná. "Na piesčitom antarktickom dne nie sú mikroorganizmy ničiace drevo a voda tam má kvalitu destilovanej vody. Dokázali sme spraviť veľmi dobre zaostrené zábery." Z lode nebolo nič vyzdvihnuté a nikto sa ničoho nedotýkal. Vrak je podľa Snowa chránený Zmluvou o Antarktíde, ktorá tento kontinent označuje za nadnárodné územie určené výhradne pre vedecké účely. 

Organizátorom výpravy nazvanej Endurance22 je charitatívna organizácia Falklands Maritime Heritage Trust, tím vedie John Shears, ktorý bol v roku 2019 u predošlého neúspešného pokusu vrak lokalizovať. Na palube ľadoborca Agulhas II je 46 členov posádky a tím 64 expertov vrátane technikov, polárnych vedcov,meteorológov, archeológov a historikov. Na cestu sa vydali z Kapského mesta, mesiac po stom výročí Shackletonovej smrti. Zomrel 5. januára 1922 a mal vtedy za sebou vedenie troch britských expedíc do Antarktídy. 

Viac o téme: VrakExpedíciaAntarktídaErnest ShackletonEndurance
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu