Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Chlapček trpí zriedkavým ochorením: Pozrite na jeho vlasy a hneď pochopíte

(Zdroj: Instagram/uncombable_locks)

EAST COBB - Iba niekoľkomesačnému chlapčekovi lekári diagnostikovali menej známy syndróm nerozčesateľných vlasov. Zdá sa však, že tento syndróm pozná viac ľudí, ako by sa dalo predpokladať. Mamička chlapca v súčasnosti na Instagrame informuje verejnosť o tomto nezvyčajnom probléme týkajúceho sa vlasov.

Synovi Katelyn Samplesovej z americkej Georgie diagnostikovali zriedkavý genetický stav - syndróm nerozčesateľných vlasov (UHS). Obrátila sa na Instagram, aby o tomto probléme informovala verejnosť. 

Na sociálnej sieti sa objavilo niekoľko ďalších ľudí, ktorí trpia UHS. Jeden z komentujúcich uviedol, že sa mu farba vlasov z ničoho nič zmenila z tmavej na svetlú. "Aby som to skrátil, niekto poslal mojej mame správu s otázkou, či mám syndróm nerozčesateľných vlasov, ktorá ju prinútila googliť," napísal užívateľ Instagramu známy ako "Uncombable Locks". "Môj detský lekár nás poslal k špecialistovi. Bolo to ako epizóda seriálu Doktor House! Prišlo za mnou toľko lekárov a študentov. Odobrali vzorky mojich vlasov a o pár týždňov neskôr zavolali mojej mame, aby jej oznámili, že trpím syndrómom nerozčesateľných vlasov," dodal. 

UHS sa väčšinou vyskytuje v oboch alelách (dedičných základov znaku), a preto je zriedkavý. Mutácie sa ukrývajú v troch génoch, ktoré sa podieľajú na tvorbe vlasových stvolov, v dôsledku čoho sú typickým symptómom tohto stavu svetlé vlasy, ktoré vyzerajú, akoby boli zo skla. Syndróm môže existovať ako izolovaný stav, ale niekedy je tiež spojený so zubnými, oftalmologickými a dermatologickými komplikáciami. 

Syndróm neovplyvňuje množstvo vlasov, tie sú však slamovej farby a ako už názov napovedá, nedajú sa rozčesať. Môžu byť suchšie ako vlasy iných ľudí, ale nie sú náchylnejšie na lámanie. S pribúdajúcim vekom sa vlasy postupne stávajú rozčesateľnejšími. UHS je zvyčajne diagnostikovaný vo veku od troch mesiacov do dvanástich rokov. Zatiaľ naň neexistuje žiadna liečba, ale diagnóza má tendenciu ustúpiť v neskoršom veku. 

Viac o téme: Vlasy UHSSyndróm nerozčesateľných vlasov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu