Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTO Ohromujúci objav biológov: Ani vo sne nedúfali, že na toto ešte narazia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FORT STEWART - Biológovia v americkej Georgii objavili viac ako 2,5-metrového hada. Podľa ich slov je tento druh ohrozený v dôsledku straty biotopu a prenasledovania ľuďmi. Do rekordnej dĺžky chýbalo plazovi len niekoľko desiatok centimetrov. Záber s úchvatným hadím exemplárom zaujal aj širokú verejnosť.

Biológovia zachytili v oblasti Fort Stewart v štáte Georgia východného indigového hada (Drymarchon couperi), informovala Katedra biológie na Georgia Southern University v príspevku na Facebooku. Na záberoch je vidno muža držiaceho čierneho hada, ktorý meral zhruba 2,5 metra. Tím odborníkov ho nazval "nepochybne jedným z najkrajších živočíchov v regióne". 

 

"It is apparently the longest Indigo Snake measured in Georgia in recent years," Georgia Southern University Department of Biology said.

Posted by Newsweek on Tuesday, February 22, 2022

Napriek pôsobivej veľkosti americká Agentúra pre ryby a voľne žijúce zvieratá (FWS) uviedla, že tieto hady nie sú jedovaté a v skutočnosti sú neškodné. Je však nezvyčajné nájsť takého dlhého jedinca. "Bohužiaľ, sú ohrozené v dôsledku straty biotopu a toho, že ich prenasledujú ľudia," vysvetlili experti. Najnovší objav ich preto veľmi potešil. "Východné indigové hady sú najdlhšie hady v USA, ale toto je naozaj pozoruhodná veľkosť. Je to zrejme najdlhší východný indigový had v Georgii zaznamenaný za posledné roky," dodali. 

FOTO Ohromujúci objav biológov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tento druh môže dorásť až do dĺžky 2,6 metra v prípade samcov a 1,95 metra v prípade samíc. V súčasnosti sa vyskytuje len v južnej Georgii a na Floride. Ochranári ich však opätovne zavádzajú aj v Alabame. V týchto troch štátoch je preferovaným biotopom hadov suché, udržiavané piesočnaté prostredie s roztrúsenými dubmi a borovicami dlholistými. Prítomnosť nôr korytnačiek je výhodou.

Viac o téme: HadGeorgia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu