Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po skončení zimných olympijských hier vyrukovala Čína so šokujúcim tvrdením o lyžovaní

Petra Vlhová počas prvého kola slalomu žien na ZOH Zobraziť galériu (2)
Petra Vlhová počas prvého kola slalomu žien na ZOH (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PEKING - Čína spochybňuje presvedčenie, že severná Európa je rodiskom lyžovania. Peking tvrdí, že v skutočnosti vzniklo v Číne pred viac ako desaťtisíc rokmi. Tamojší odborníci na turistický ruch veria, že toto tvrdenie dokazuje starodávne skalné umenie zobrazujúce postavy, ktoré držia predmety podobné lyžiam.

Európa je považovaná za rodisko lyžovania. Dokazujú to lyže z roku 2500 pred naším letopočtom, ktoré boli nájdené vo švédskych močiaroch. Peking však najnovšie toto tvrdenie spochybňuje a namieta, že lyžovanie v skutočnosti vzniklo v Číne pred viac ako 10 000 rokmi. Podľa tamojšej turistickej rady to má dokazovať staroveké skalné umenie, na ktorom vidno postavy držiace predmety pripomínajúce lyže. Kresby, ktoré boli objavené v provincii Sin-ťiang v roku 2005, tiež zobrazujú zvieratá popri postavách držiacich predmety, čo naznačuje, že vtedajší ľudia používali lyže aj na lov. 

Čínska vláda využila otvárací ceremoniál práve skončených zimných olympijských hier na propagáciu Sin-ťiangu, regiónu, v ktorom malo dôjsť k spáchaniu zločinov proti ľudskosti vrátane hromadného zadržiavania, sledovania a mučenia Ujgurov a iných moslimských menšín. "Na nákresoch môžete vidieť, že naši predkovia z paleolitu vyrábali lyže na prepravu a lov na snehu. Toto bol prototyp najskoršieho lyžiarskeho podujatia," odznelo v štátnej televízii počas ceremónie. Dokonca bola upravená oficiálna stránka turistickej lokality Altaj, prefektúry nachádzajúcej sa na severe Sin-ťiangu, aby propagovala túto oblasť ako pôvod lyžovania. 

Po skončení zimných olympijských
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Viaceré krajiny vrátane Británie, USA, Austrálie a Kanady vyhlásili diplomatický bojkot olympijských hier v súvislosti s nedodržiavaním ľudských práv v Pekingu. V decembri londýnsky tribunál zistil, že Čína podrobila ujgurských moslimov genocíde prostredníctvom násilných sterilizácií a potratov, ktoré povolili najvyšší predstavitelia Pekingu. Panel vyšetrujúci údajné porušovanie ľudských práv zverejnil svoje stanovisko po tom, čo si minulý rok vypočul obvinenia z mučenia, znásilňovania a neľudského zaobchádzania na dvoch dôkazných schôdzach. Jeho predstavitelia potvrdili výpovede o uväznení, nútenom prevoze, zmiznutiach, znásilneniach a sexuálnom násilí, prenasledovaní a neľudských činoch. Podľa nich za to primárnu zodpovednosť nesú čínsky prezident Si Ťin-pching a ďalší vysokí predstavitelia krajiny. Peking tieto zistenia odmietol. 

Viac o téme: LyžeOlympiádaČínaPekingZimné olympijské hryLyžovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu