Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Znepokojujúce zistenie: U jedného z troch starších dospelých sa po prekonaní COVIDU objaví toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V súvislosti s rôznymi symptómami ochorenia COVID-19 vrátane dlhotrvajúcich následkov trpia pacienti viacerými komplikáciami, ktoré ovplyvňujú funkcie jednotlivých orgánov. Pochmúrne štatistiky z tejto oblasti priniesla aj štúdia, ktorá analyzovala zdravotné záznamy pacientov za rok 2020. Jej výsledky boli zverejnené v časopise British Medical Journal.

Podľa novej štúdie sa u tretiny osôb starších ako 65 rokov vyvinul najmenej jeden zdravotný problém po tom, ako sa nakazili víruson SARS CoV-2. Prekonanie infekcie ovplyvnilo u prekonaných osôb funkcie dôležitých orgánov a systémov, ktoré viedli k ich psychickým, resp. fyzickým poruchám. V spomínanom výskume zverejnenom v časopise British Medical Journal, ktorý sledoval záznamy  zdravotných poisťovní z roku 2020, jeho autori analyzovali dáta 133 366 dospelých vo veku 65 rokov a viac, ktorí sa viac ako tri týždne po prekonaní covidu sťažovali na viaceré zdravotné komplikácie. Zistili, že 32 zo stovky pacientov pociťovalo najmenej jeden nový zdravotný problém, ktorý si vyžadoval medicínsku intervenciu. 

Hospitalizácie na koronavírus
Zobraziť galériu (3)
Hospitalizácie na koronavírus  (Zdroj: TASR/AP)

Dáta boli porovnané s dvomi kontrolnými skupinami - s pacientmi, ktorí prekonali covid od roku 2019 do 2020, a s tými, ktorí mali iné respiračné ochorenia, ako napríklad bronchitídu, chrípku alebo nebakteriálnu pneumóniu. Porovnanie ukázalo, že covidoví pacienti infikovaní v roku 2019 mali o 11 percent vyššiu šancu, že sa u nich vyvinie jeden alebo viaceré zdravotné problémy po prekonaní nákazy v porovnaní s tými, ktorí sa v roku 2020 nenakazili. Zároveň mali o 7,9 percenta vyššiu pravdepodobnosť vzniku týchto problémov v porovnaní so skupinou, ktorá neprekonala covid v roku 2019. Riziko tiež klesalo v porovnaní s respiračnými ochoreniami, ale iba o 1,4 percenta. 

Znepokojujúce zistenie: U jedného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Chronické dlhotrvajúce komplikácie spôsobené vírusom SARS CoV-2 zahŕňali pečeňové abnormality, diabetes, respiračné zlyhania, únavu, bolesť svalov, pričom najčastejšie sa pacienti sťažovali na posledné dva problémy. "Medzi dospelými vo veku 65 rokov a viac bolo 32 percent osôb, ktorým diagnostikovali jednu alebo viac pretrvávajúcich komplikácií vyžadujúcich si zdravotnícku starostlivosť počas post akútnej fázy alebo choroby, a táto skupina mala o 11 percentných bodov viac ako porovnávacia kohorta," uviedli autori štúdie. Nie všetky osoby v tejto vekovej skupine boli ovplyvnené rovnako. 

Narastajúce riziko dlhodobých následkov bolo evidentné medzi tými, ktorí boli kvôli covidu hospitalizovaní, ale riziko niektorých následkov takisto vzrástlo u mužov, u príslušníkov čiernej rasy a pacientov, ktorí boli starší ako 75 rokov. Tieto zistenia by mohli prispieť k vytvoreniu systému, ako najlepšie pracovať s prekonanými covid pacientmi a zároveň môžu poskytnúť ich lekárom informácie, na aké ochorenia by sa mali u týchto pacientov zamerať.   

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu