Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Experti z WWF odhalili unikátny objav v oblasti Mekongu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANGKOK/HANOJ - Viac ako 220 nových živočíšnych a rastlinných druhov objavili vedci v širšej oblasti Mekongu, ktorá zahŕňa Thajsko, Kambodžu, Barmu, Vietnam a Laos. Je medzi nimi aj opica s výraznými bielymi kruhmi okolo očí, mlok či desiatky plazov, žiab a rýb, informovala agentúra AP s odvolaním sa na správu Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

Nové druhy živočíchov a rastlín boli v oblasti Mekongu nájdené v priebehu roku 2020, správa WWF bola ale zverejnená s oneskorením až túto stredu. Jediným novým cicavcom na zozname je opica nazvaná langur Popa, ktorá žije v Barme na príkrych svahoch vyhasnutého vulkánu Mount Popa, ktorý je vyhláseným pútnickým miestom. Odhaduje sa, že vo voľnej prírode prežíva už iba 200 až 250 zástupcov tohto druhu. Primát tak bude zrejme zaradený na zoznam kriticky ohrozených druhov. 

Experti z WWF odhalili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výpočet nových objavov z doposiaľ málo prebádanej širšej oblasti Mekongu zahŕňa aj 155 druhov rastlín, vrátane nového typu begónie s červenými kvetmi a bobuľovitými plodmi, ktorá bola odhalená v kopcovitej krajine Barmy, kde nelegálna banská činnosť a výrub lesov predstavujú stále väčšiu hrozbu pre životné prostredie. Všetky nové druhy ale nepochádzajú z hlbokej džungle. Príkladom môže byť doteraz neregistrovaná páchnuca zázvorovitá rastlina, ktorá bola objavená v jednom z obchodov s rastlinami v severovýchodnom Thajsku. 

Experti z WWF odhalili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Identifikovať nové druhy je zložité a niekedy je to možné iba kombináciou rôznych metód. Pri žabe z rodu pablatníc (Leptobrachella neangi) žijúcej v Kardamomových horách vedci na odlíšenie od ostatných druhov použili jej volanie a genetické údaje.

Niektoré druhy boli nájdené vo viacerých krajinách súčasne, ako napríklad jasne oranžový had (Pareas geminatus), ktorého potravu tvoria ulitníky. Svetový fond na ochranu prírody vo svojej správe zdôrazňuje nutnosť chrániť bohatú biodiverzitu oblasti Mekongu, ktorá je taktiež domovom tigrov, slonov či vzácnych saol.

Viac o téme: ObjavWWFMekong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu