Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

FOTO Žena (32) si naťahovala stuhnutý krk: Hororové dôsledky, skončila s mŕtvicou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BLACKPOOL - Predstavte si, že si idete vychutnať poobedňajší spánok a zobudíte sa s mŕtvicou. Presne túto situáciu zažila jedna britská speváčka. Podľa lekárov dostala mŕtvicu po tom, čo si pri naťahovaní krku roztrhla tepnu. Podarilo sa ju zachrániť, no v tejto súvislosti odborníci upozorňujú na to, aké dôležité je poznať hlavné príznaky mŕtvice.

Helen Farrellová (32) bola úplne zdravá, keď si jedno popoludnie zdriemla. Po prebudení ale dostala mŕtvicu, nedokázala sa pohnúť ani rozprávať. Deň predtým sa podľa vlastných slov naťahovala, hýbala hlavou zo strany na stranu a za hlavou pocítila neznesiteľnú bolesť. Až keď sa prebudila z krátkeho spánku, uvedomila si, čo tá bolesť v skutočnosti znamenala. Profesionálna speváčka si pri naťahovaní krku roztrhla tepnu, čo spôsobilo mŕtvicu. 

Ak robíte popoludní TOTO, zvyšuje to podľa vedcov riziko mŕtvice

"Myslím, že k tomu došlo, keď ma deň po naťahovaní zobudil môj partner. Hneď, ako som sa zobudila, ma začali bolieť uši. Bol to bolestivý zvuk, ako tinitus. Chcela som vstať, ale nevedela som chodiť ani rozprávať," povedala pre denník Manchester Evening News. Lekár potvrdil, že Helen utrpela mozgovú príhodu v dôsledku roztrhnutia hlavnej tepny, ktorá vstupuje do mozgu. Britka si pamätá, ako sa pokúšala spievať na nemocničnom oddelení, kým si uvedomila, že stratila kontrolu nad svojimi hlasivkami. Ani po zotavení už nedokáže spievať tak, ako predtým.

Farrellová už roky trpí stuhnutím šije, chiropraktici jej preto ukázali, ako sa má doma naťahovať. Niektoré z týchto pohybov vykonala aj 11. novembra, keď ju zrazu náhle zabolelo v spodnej časti krku. Vzala si lieky proti bolesti v domnienke, že to bol začiatok migrény, no všimla si, že bolesť pretrváva aj na druhý deň. Zdriemla si, aby sa pripravila pred koncertom, ale keď ju snúbenec o hodinu neskôr zobudil, uvedomila si, že sa niečo stalo. Dokázala pohnúť iba ľavou rukou, pravá ruka sa jej nekontrolovateľne triasla a mala aj závraty. Mŕtvicu spôsobila obojstranná disekcia vertebrálnej artérie. 

Je dôležité poznať hlavné príznaky mŕtvice. Môžete ju spozorovať jednoducho; a sa dokážete usmiať iba na jednej strane tváre alebo vám nevysvetliteľne klesne jeden kútik úst, zalarmujte lekára. Ľudia s podozrením na mozgovú príhodu tiež nemusia byť schopní zdvihnúť a držať obe ruky súčasne kvôli slabosti alebo znecitliveniu jednej ruky. Ich reč môže byť zastretá alebo skomolená. Taktiež môžu mať problém pochopiť, čo im hovoríte.

Viac o téme: MŕtvicaMozgová príhoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu