Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Lekári odhalili nezvyčajný príznak nákazy OMIKRONOM: Ak ním trpíte, nechajte sa otestovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COVID-19 sa od začiatku pandémie prejavoval podobnými príznakmi. Pacienti infikovaní novým variantom omikron však veľmi často uvádzajú, že priebeh ochorenia v ich prípade sprevádza aj nočné potenie, čiže symptóm, na ktorý sa doteraz nesťažovali.

Od prepuknutia pandémie patrí k najčastejším symptómom ochorenia COVID-19 horúčka, kašeľ a strata chuti alebo čuchu. Infikovaní najnovším variantom omikron sa však veľmi často sťažujú na neprimerané nočné potenie. Uvádzajú, že ich posteľná bielizeň, pyžamo a vlasy sú doslova nasiaknuté potom. Najčastejšie tieto príznaky hlásia obyvatelia Južnej Afriky, čiže krajiny, kde zaznamenali omikron ako prví na svete. Okrem toho sa sťažujú nie na bolesť v hrdle, ako je to napríklad pri variante delta, ale škrabanie v hrdle. 

Lekári odhalili nezvyčajný príznak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Šéfka Juhoafrickej lekárskej asociácie Angelique Coetzeeová mala podozrenie na existenciu nového variantu ako jedna z prvých lekárov v krajine. Všimla si, že pacienti na jej klinike trpeli príznakmi, ktoré boli odlišné od pôvodného kmeňa a od svetovo prevládajúceho variantu delta. Už v novembri oznámila, že vidí "klinický obraz, ktorý nezodpovedá delte". Medzi najčastejšie príznaky nákazy omikronom patria podľa nej únava, mierne bolesti svalov, suchý kašeľ a škriabanie v hrdle. 

Lekári odhalili nezvyčajný príznak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Príznaky nákazy OMIKRONOM sú iné ako pri iných variantoch: Tieto symptómy nikdy neignorujte!

Šanca nákazy omikronom sa výrazne zníži po tretej dávke očkovania. Podľa zistení odborníkov je imunita voči omikronu šesť mesiacov po druhej dávke AstraZenecy takmer nulová, ale po tretej dávke vakcíny od spoločnosti Pfizer/Biontech bola zaznamenaná až 70-percentná ochrana. V súvislosti s blížiacimi sa vianočnými sviatkami preto aj naďalej apelujú na základné dodržiavanie preventívnych opatrení, čiže na ochranu horných dýchacích ciest, pravidelné umývanie rúk  a časté vetranie.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu