Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škôlka vyhrala v lotérii: Rodičia teraz zažívajú peklo, neuveriteľné, čo sa stalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MEXIKO - Radosť z výhry 20 miliónov pesos (zhruba 840-tisíc eur) sa pre malú škôlku na juhu Mexika premenila na nočnú moru. Do predškolského zariadenia dochádza len niečo vyše dvadsať detí a správou výhry boli poverení ich rodičia. Tí teraz tvrdia, že ich ohrozuje zločinecký gang, ktorý od nich žiada, aby mu za výhru nakúpili zbrane, píše server BBC News. Rodiny podľa neho dokonca museli utiecť z dediny a napriek výhre žijú v chudobe.

Losy za 500 pesos (zhruba 21 eur) v štátnej lotérii nakúpili anonymní mecenáši a darovali ich chudobným školám a škôlkam v celom Mexiku. Vlani v septembri organizátori lotérie oznámili sto víťazov a zverejnili ich v mexických novinách. Jedným z nich bola škôlka v obci Ocosingo. Prvotné oslavy však čoskoro vystriedali problémy, ktoré nastali po tom, ako sa správa o výhre v lotérii rozšírila. Členovia rodičovského združenia uviedli, že sa im začala vyhrážať ozbrojená skupina, ktorá sa nazýva Los Petules. Žiadala od nich, aby nakúpili gangu, ktorý údajne plánoval útok na konkurenčné zoskupenia, zbrane. 

Škôlka vyhrala v lotérii:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Rodičia odmietli a namiesto toho časť peňazí utratili za novú strechu pre škôlku. Hrozby sa však tento rok začali stupňovať, keď sa rodičia rozhodli investovať zvyšných 14 miliónov pesos do zveľadenia obce. V marci gang postrelil jedného z otcov predškolákov a minulý mesiac situácia eskalovala, keď ozbrojenci údajne napadli ženy a deti v obci, čo prinútilo 28 rodín k úteku. 

Dievčina z pláže zašla na pumpu: Spravila tam rozhodnutie, ktoré jej navždy zmenilo život

Komunita prišla o domy, dobytok, kurčatá aj úrodu kukurice a fazule, posťažoval sa jeden z členov rodičovského združenia. Rodiny tvrdia, že na svoju situáciu upozornili miestne úrady, ale domov sa nechcú vrátiť, pokiaľ nebude gang odzbrojený a rozpustený. Násilie gangov je v Mexiku rozšírené a ozbrojené skupiny sa často snažia naverbovať miestnych obyvateľov do svojho boja s rivalmi o kontrolu nad územím, poznamenal web BBC News.

Viac o téme: ŠkôlkaGangMexikoVýhra v lotérii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu