Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS AstraZeneca vyvinula látku namiesto očkovania: Chráni pred covidom aj po polroku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

LONDÝN - Zmes protilátok od firmy AstraZeneca, ktorú je možné podať neinfikovaným ľuďom namiesto očkovania proti covidu, zabráni v 83 percentách príznakovému priebehu choroby počas šiestich mesiacov, uviedol výrobca prípravku minulý týždeň. Protilátky sa používajú najmä u ľudí, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu nechať očkovať. Na rozdiel od vakcíny sa prípravok nespolieha na imunitnú odozvu ľudského tela, ale podáva priamo protilátky.

Prípravok označovaný ako AZD7442 alebo Evusheld je kombináciou dlhodobo pôsobiacich protilátok a vpichuje sa v jednej dávke priamo do svalu. Do tretej fázy testovania AstraZeneca zaradila vyše 5000 ľudí, zhruba tretina z nich dostala placebo. Po šiestich mesiacoch od aplikácie vykázalo odolnosť proti covidu-19 až 83 percent z tých, ktorí dostali liečivo. 

KORONAVÍRUS AstraZeneca vyvinula látku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V inej časti štúdie AstraZeneca zas aplikovala liek už infikovaným ľuďom. U pacientov s miernym až stredne závažným priebehom choroby podanie vyššej dávky AZD7442 znížilo riziko zhoršenia príznakov o 88 percent, keď bola podaná do troch dní od prvých príznakov. 

Vedci varujú pred novým variantom KORONAVÍRUSU: Odolný voči protilátkam vyvolaným vakcínami

"Tieto nové dáta prispievajú k rastúcemu množstvu dôkazov podporujúcich potenciál AZD7442 v súvislosti so zmenou prevencie a liečbou covidu-19. Pokračujeme v podávaní žiadostí o schválenie po celom svete," uviedol výkonný viceprezident AstraZenecy Mene Pangalos. Lieky proti covidu, ktoré využívajú monoklonálne protilátky, vyvíjajú aj spoločnosti Eli Lilly, Regeneron a GlaxoSmithKline, uvádza Reuters.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19AstraZenecaAZD7442
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu