Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Zlé správy pre fajčiarov: Ak sa spoliehate na toto, robíte chybu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Prieskum COVID Symptom Study priniesol ďalšie zistenia a tie zrejme nepotešia ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a navyše sú fajčiari. Ak sa totiž spoliehajú na to, že si ich imunitný systém vytvoril infekciou dostatočné množstvo protilátok, pravdepodobne sa mýlia a ich telo nie je chránené než po očkovaní.

Prekonanie ochorenia COVID-19 nemusí byť ešte zárukou, že telo infikovanej osoby má dostatočnú hladinu prirodzených protilátok. Podľa výsledkov prieskumu mobilnej aplikácie COVID Symptom Study to platí obzvlášť pre fajčiarov. Odborníci testovali krv 8000 ľudí, ktorí neboli očkovaní a prekonali koronavírusovú infekciu. Až 19 percent odobratých krvných vzoriek nevykazovalo žiadne protilátky, ktoré by boli schopné chrániť organizmus pred ďalším infikovaním SARS CoV-2. 

KORONAVÍRUS Zlé správy pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Naše údaje naznačujú, že najlepší spôsob, ako chrániť seba a ostatných, je očkovanie dvoma dávkami a treťou posilňovacou dávkou," uviedol britský epidemiológ Tim Spector. Aj keď sa zdá, že protilátky získané prirodzenou infekciou môžu byť dostatočné, jeden z piatich pozorovaných nezískal po jej prekonaní žiadnu ochranu. Išlo najmä o osoby, ktoré mali mierny alebo asymptomatický priebeh ochorenia alebo mali nezdravé návyky, ako napríklad fajčenie. "Tieto zistenia podporili predchádzajúce údaje, podľa ktorých je ochrana nadobudnutá očkovaním účinnejšia ako prirodzené protilátky získané prekonanou infekciou," doplnil Spector. 

KORONAVÍRUS Zlé správy pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vitaly Timkiv)

Výsledky štúdie šokovali aj samotných vedcov: Ani v najhoršom sne nečakali, že toto spôsobí pandémia KORONAVÍRUSU

Ľudia, u ktorých sa vytvorili protilátky, trpeli počas covidu najbežnejšími príznakmi, čiže hlavne horúčkou, kašľom a stratou čuchu a chuti. Respondenti, u ktorých sa nevyvinula prirodzená ochrana, trpeli najmä dlhodobými zdravotnými problémami alebo boli fajčiari. "Zaujímavé je, že nie každý, kto prekonal prirodzenú infekciu, si vytvoril protilátky. Toto zistenie poukazuje na dôležitosť očkovania najmä pre osoby s inými už existujúcimi zdravotnými problémami a fajčiarov," zdôraznila Claire Stevesová z King's College London. 

Viac o téme: OčkovanieProtilátkyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu