Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Svetové hodiny bijú na poplach: Sme len desať rokov od tejto KATASTROFY

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MONTREAL - Experti očakávajú, že globálne emisie oxidu uhličitého sa tento rok zvýšia takmer na úroveň z roku 2019. Vyrovná sa tak minuloročný bezprecedentný pokles spôsobený lockdownami v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19. To však znamená, že emisie majú opäť stúpajúcu tendenciu.

Damon Matthews, profesor a vedúci výskumu na kanadskej Univerzite Concordia v oblasti vedy o klíme a udržateľnosti a Glen Peters z Centra pre medzinárodný výskum klímy a životného prostredia v Osle upozorňujú na opätovný nárast objemu emisií. Pokiaľ sa má dodržať záväzok obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia, emisie by mali klesať. V roku 2015 vytvorili takzvané klimatické hodiny, aby ukázali, ako rýchlo sa ľudstvo blíži k cieľu 1,5 stupňa Celzia, čo je spodná hranica cieľa podľa Parížskej dohody. Hodiny sledujú globálne emisie a údaje o teplote. Ponúkajú odhad, koľko času zostáva, kým globálne otepľovanie dosiahne prahovú hodnotu 1,5 stupňa Celzia. 

Hrozivé odhalenie vedcov: Počas pandémie nastal nevídaný jav, no už je nenávratne preč

"Klimatické hodiny predstavujú spôsob, ako vizualizovať a merať pokrok smerom k našim globálnym klimatickým cieľom. Dátum sa približuje v čase, keď emisie stúpajú, alebo sa vzďaľuje, keď klesajú. Každý rok sme aktualizovali hodiny, aby odrážali najnovšie globálne údaje ako aj naše zlepšujúce sa vedecké poznatky o tom, aká úroveň emisií je potrebná na obmedzenie otepľovania na 1,5 stupňa Celzia," uviedli v článku zverejnenom v časopise The Conversation

Svetové hodiny bijú na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Ľudské emisie sú zodpovedné za všetko pozorované otepľovanie klímy

Hodiny používajú tri sady aktualizovaných údajov. Nové odhady nárastu globálnej teploty zo Šiestej hodnotiacej správy Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC) ukazujú, že ľudské emisie skleníkových plynov sú zodpovedné prakticky za všetko pozorované otepľovanie klimatického systému. Podľa projektu Global Carbon Project sa globálne emisie oxidu uhličitého v roku 2021 zvýšia o 4,9 percenta. Medzi rokmi 2019 a 2020 bol pritom zaznamenaný 5,4-percentný pokles. Na odhad globálneho trendu v oblasti fosílnych palív odborníci používajú údaje o palivových emisiách oxidu uhličitého za posledných päť rokov. 

Svetové hodiny bijú na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Údaje z rokov 2016 až 2021 naznačujú, že bez dodatočných politických zásahov sa budú globálne emisie oxidu uhličitého naďalej zvyšovať v priemere o 0,2 miliardy ton (približne o pol percentuálneho bodu) ročne," varujú vedci, ktorí používajú najnovší odhad zostávajúceho uhlíkového rozpočtu. To predstavuje celkové množstvo emisií oxidu uhličitého, ktoré ešte môžeme vypustiť bez toho, aby sme prekročili konkrétny globálny teplotný cieľ. Podľa najnovšieho odhadu IPCC predstavuje zostávajúci uhlíkový rozpočet od roku 2020 500 miliárd ton emisií oxidu uhličitého. Očakáva sa, že rok, kedy vypustíme do vzduchu posledné zvyšky zostávajúceho uhlíkového rozpočtu, bude zároveň rokom, keď globálne teploty dosiahnu zvýšenie o 1,5 stupňa Celzia. 

Za jedno desaťročie sa môže stať veľa

Keď vlani experti aktualizovali klimatické hodiny, pokles globálnych emisií spôsobený lockdownami v jednotlivých štátoch stačil na priblíženie cieľa takmer o rok. Ale teraz v roku 2021 emisie opäť stúpajú a o čas, ktorý sme predtým získali k dobru, sme teraz prišli. Podľa tohtoročnej výročnej aktualizácie bude cieľ dosiahnuteľný o desať rokov a päť mesiacov namiesto deviatich mesiacov. "Za jedno desaťročie sa však môže stať veľa. Každá zamedzená emisia oxidu uhličitého je jednotkou času, ktorú môžeme pridať k hodinám. Zníženie iných skleníkových plynov, ktoré spôsobujú otepľovanie, ako je metán alebo oxid dusný, tiež pomôže predĺžiť časový harmonogram o 1,5 stupňa Celzia, pretože účinky týchto iných plynov sa odrážajú v odhade zostávajúceho uhlíkového rozpočtu," vysvetlili klimatológovia. 

Svetové hodiny bijú na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak sa ľudstvu podarí znížiť globálne emisie oxidu uhličitého na nulu v priebehu nasledujúcich dvoch desaťročí, existuje veľká šanca, že oteplenie o 1,5 stupňa Celzia nedosiahneme vôbec. Avšak len hŕstka krajín vrátane Uruguaja, Fínska, Islandu či Rakúska navrhla prísľub nulových čistých emisií do roku 2040 alebo skôr.

Viac o téme: EmisieGlobálne otepľovanieSkleníkové plyny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu