Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Muži, chcete viac sexu? Upratujte!

(Zdroj: Famous)

NEW YORK – Medzi mužmi a ženami ešte stále neexistuje rovnoprávnosť v prístupe k domácim prácam. Napriek tomu sa páni stále viac zapájajú do výchovy detí a starostlivosti o domácnosť. Za zvýšenú aktivitu tohto druhu si muži získavajú priazeň žien a dokonca majú aj viac sexu, čo ich motivuje zapájať sa do činností súvisiacich s fungovaním domácnosti, ešte viac.

Vyplýva to zo štúdie amerických psychológov. Nie všetky závery platia vo všetkých európskych kultúrach a národoch, ale mnohé objavy sú podľa Američanov všeobecne platné. Z niekoľkých na sebe nezávislých výskumov vyplynulo, že muži za posledných 20 rokov zdvojnásobili svoj podiel na prácach v domácnosti a strojnásobili čas strávený výchovou detí.

„V porovnaní s minulosťou si oveľa viac párov delí úlohy v rodine. Zmena smerom k deleniu úloh je najvýraznejšia u párov, kde pracujú obaja na plný úväzok. Muži a ženy ešte nie sú úplne rovnoprávni, ale pravidlá hry sa výrazne a nenávratne zmenili,“ uviedli autori štúdie.

Podľa psychológa Joshua Colemana zo San Francisca muži sami pociťujú výhody pomoci v domácnosti, vo vzťahu sú spokojnejší a majú aj častejšie sex.
„Ak muž pomáha v domácnosti, zdá sa jeho partnerke, že sa o ňu naozaj zaujíma, a že s ňou nezaobchádza ako so slúžkou. Ak sa žena cíti stresovaná, pretože je dom hore nohami a muž pritom sedí na gauči, kým ona vysáva, určite jej to nepridáva na nálade,“ vysvetľuje Coleman vo svojej štúdii.

Od šesťdesiatych rokov sa podiel amerických mužov na práci v domácnosti zvýšil dvakrát. Kým pred štyridsiatimi rokmi to bolo asi pätnásť percent zo všetkých činností v domácnosti, dnes je to zhruba tridsať percent, čo má však ku spravodlivým päťdesiatim percentám stále ďaleko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu