Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Experti prezradili, ako je to s očkovaním u ľudí nad 50 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

PARÍŽ - Očkovanie dvoma dávkami po štrnástich dňoch znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia na COVID-19 u ľudí starších ako 50 rokov o 90 percent. Vyplýva to z rozsiahlej štúdie uskutočnenej vo Francúzsku, o ktorej informovala agentúra AFP.

"To znamená, že u očkovaných je deväťkrát menšie riziko hospitalizácie alebo úmrtia na covid v porovnaní s nezaočkovanými," vyhlásil profesor Mahmoud Zureik, šéf epidemiologickej skupiny Epi-Phare, ktorá zverejnenú štúdiu vypracovala. 

KORONAVÍRUS Experti prezradili, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Kristína Mayerová)

Experti analyzovali údaje o 22 miliónoch Francúzov vo veku nad 50 rokov. Z nich bolo 11 miliónov plne zaočkovaných. Obe skupiny sledovali od 27. decembra 2020, kedy sa vo Francúzsku začala očkovacia kampaň, do 20. júla. Riziko hospitalizácie kleslo po dvoch týždňoch od podania druhej dávky o viac ako 90 percent, rovnako tak kleslo aj riziko úmrtia v súvislosti s chorobou COVID-19. Ochrana proti ťažkému priebehu ochorenia zostávala zhruba takto vysoká aj päť mesiacov po očkovaní. 

KORONAVÍRUS Experti prezradili, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V čase realizácie výskumu boli dané vekové skupiny očkované vakcínami Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Preparát spoločnosti Johnson & Johnson dostal len malý počet ľudí a do výskumu preto nebol zahrnutý. Štúdia taktiež sledovala ochranu, akú očkovanie poskytuje proti mutácii delta. Zistila, že riziko hospitalizácie po vakcinácii sa znižuje o 92 percent medzi ľuďmi vo veku 50 až 74 rokov a o 84 percent vo vekovej skupine 75 a viac rokov. Podľa expertov ide o predbežné závery, pretože vychádzajú len z údajov zozbieraných tento rok v máji. Musia sa ešte potvrdiť na väčšom množstve dát.

Viac o téme: ŠtúdiaOčkovaniePfizerKoronvírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu