Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Infektológ varuje: Ak zbadáte v reštaurácii toto, nejedzte v nej!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES - Počas pandémie sme museli zmeniť viaceré sociálne návyky vrátane návštevy reštaurácií či kaviarní, ktoré mnohí vymenili za donáškovú službu. Napriek pribúdajúcemu množstvu zaočkovaných ľudí odborníci aj naďalej upozorňujú, aby sme boli opatrní pri výbere interiérového stravovacieho zariadenia a vyberali si iba tie, ktoré majú zabezpečené kvalitné vetranie.

Oproti prvej vlne má svet výhodu v tom, že sa už proti ochoreniu COVID-19 očkuje. V uzatvorených priestoroch však stále hrozí vysoké riziko infekcie, obzvlášť ak sú preplnené alebo nevetrané. Experti preto radia, aby ste si pred návštevou reštaurácie všimli viaceré prvky, ktoré pomôžu ochrániť vaše zdravie. 

Nejedzte v reštaurácii, ktorá má slabé vetranie

Odborník na infekčné choroby Serhat Gumrukcu z výskumného inštitútu Seraph v Los Angeles uviedol, že sa stále vyhýba konzumácií jedál v interiérových reštauráciách, ktoré nemajú dostatočné vetranie. A nie je sám. "Koronavírus aj ostatné mikroorganizmy nachádzajúce sa v ovzduší sa šíria najmä v slabo cirkulujúcom vzduchu, pretože má príležitosť akumulovať sa," vysvetľuje Andre Lacroix zo spoločnosti EZ Breathe, ktorá sa špecializuje na vetranie priestorov. Väčšina štandardných vzduchových filtrov nedokáže zachytávať častice, ktoré vyvolávajú ochorenie COVID-19. Pokiaľ teda nebol v danom priestore nainštalovaný čistič vzduchu alebo filter, ktorý bol špeciálne vyrobený na tento účel, tak sa ventilácia stáva úžasným východiskovým bodom pre infekciu, spresnil Lacroix. 

KORONAVÍRUS Infektológ varuje: Ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kvalitné vetranie v reštaurácii je rozpoznateľné podľa zápachu a stien

Podľa Gumrukcu je znakom zlého vetrania v stravovacom zariadení vysoká vlhkosť, ktorá môže sťažovať dýchanie alebo dokonca spôsobiť závraty. Hlavným indikátorom zlej ventilácie je aj zatuchnutý zápach. Je zvyčajne spôsobený tým, že sa vo vzduchu nachádza veľké množstvo nebezpečných látok, ktoré nie sú vytláčané čerstvým, čistým vzduchom. Ďalšími dôkazmi o nedostatočnom vetraní v reštaurácii sú pleseň, škvrny na strope a stenách, odlupujúca sa farba alebo tapeta, kondenzácia potrubia a hrdza. Najviditeľnejším znakom dobrého vetrania je  otvorené okno, ktoré zaisťuje nepretržitý prísun čerstvého vzduchu. 

KORONAVÍRUS Jasné odporúčanie expertov: Na tieto miesta nechoďte ani vtedy, keď dostanete tretiu dávku

Ak navštívi reštauráciu infikovaný návštevník, dobré vetranie eliminuje riziko nákazy

Lekársky expert Leann Poston tvrdí, že vetranie znižuje počet častíc vírusu SARS CoV-2 vo vzduchu a zároveň eliminuje množstvo, ktoré končí na povrchoch. Aj keď ste vystavení vírusu, vo vetraných priestoroch by mala byť vírusová záťaž nižšia. Je ale potrebné sledovať aj ďalšie faktory. Okrem vetrania si všímajte vzdialenosť medzi stolmi a počet ľudí, ktorí jedia v uzavretom priestore. Čím ich je viac, tým viac by mal byť priestor vetraný. 

KORONAVÍRUS Infektológ varuje: Ak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Dobrá ventilácia je kľúčom k zabráneniu vzniku infekcií

Poradca pre pandémiu v Bielom dome Anthony Fauci nedávno poukázal na súvislosť medzi šírením SARS CoV-2 a správnou ventiláciou. Označil ju dokonca za kľúčový faktor, pokiaľ ide o predchádzanie vzniku infekcií v období jesene a zimy. "Vetranie vnútorných priestorov je záležitosť, na ktorú by sme sa mali zamerať. Vieme, že koronavírus sa šíri aerosólmi, takže rozhodne potrebujeme efektívnu ventiláciu. A to je ďalší dôvod, prečo je exteriér bezpečnejší ako interiér. Ak ste vo vnútri, vetranie je kľúčové," poznamenal Fauci. Ak sa vo vašom okolí zvyšuje počet pozitívne testovaných ľudí, tak aj v prípade, že ste očkovaní a nachádzate sa vo vnútornom prostredí, kde sú iní ľudia, je dôležité používať rúško a vyhýbať sa rizikovým situáciám.

Viac o téme: VetranieReštauráciaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu