Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fajčiari, pozor! Najnovšie odhalenie o tom, čo vám hrozí, ak sa nakazíte KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OXFORD - Podľa výskumu zverejneného v pondelok v časopise Thorax majú ľudia s genetickou predispozíciou k silnému fajčeniu až desaťkrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na COVID-19. Vedci tiež zistili, že fajčenie výrazne zvyšuje šance jednotlivca na infekciu vírusom a následnú hospitalizáciu.

Vzťah medzi fajčením tabaku a následkami ochorenia COVID-19 je ťažké stanoviť, a to najmä preto, že väčšina štúdií, ktoré boli doteraz vykonané, bola observačného charakteru. Okrem vytvárania mätúcich a protichodných výsledkov nedokázali identifikovať žiadny biologický mechanizmus, ktorý by mohol vysvetliť, ako tieto dva aspekty navzájom súvisia. Autori štúdie publikovanej v časopise Thorax preto spojili observačné analýzy s genetickým skríningom, čím vytvorili spojenie medzi génmi, ktoré prispievajú k fajčeniu cigariet, a covidom-19. Skenovaním údajov o viac ako 420 000 ľuďoch vo Veľkej Británii zistili, že súčasní fajčiari majú o 80 percent vyššiu pravdepodobnosť, že v dôsledku koronavírusovej infekcie skončia v nemocnici než nefajčiari. 

Fajčiari, pozor! Najnovšie odhalenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Úmrtnosť bola tiež úzko spätá s fajčiarskymi návykmi, pričom jedinci, ktorí fajčia jednu až deväť cigariet denne, majú 2,14-krát väčšiu pravdepodobnosť úmrtia na vírus než nefajčiari. Ľudia, ktorí vyfajčili 10 až 19 cigariet za deň, mali 5,91-krát väčšiu pravdepodobnosť úmrtia, zatiaľ čo u tých, ktorí fajčili viac ako 20 cigariet denne, bolo toto riziko šesťnásobne väčšie. 

Mrazivá predpoveď šéfa Pfizeru: Toto podľa neho oddiali ukončenie pandémie KORONAVÍRUSU

Aby vedci dodali týmto observačným štatistikám určitú váhu, zozbierali genetické údaje z výskumu britskej biobanky. Chceli tak zistiť, ako gény súvisiace s fajčením ovplyvňujú závažnosť ochorenia COVID-19. Po štúdiu genómov viac ako 280 000 ľudí zistili, že u tých, ktorí majú genetickú predispozíciu k fajčeniu, je o 45 percent vyššia pravdepodobnosť, že sa nakazia vírusom, a o 60 percent vyššia pravdepodobnosť, že skončia v nemocnici, než u tých, ktorým chýba táto genetická predispozícia. Okrem toho gény súvisiace s ťažkým fajčením boli spojené s 2,5-násobným zvýšením pravdepodobnosti infekcie. Jedinci nesúci tieto genetické varianty mali tiež päťkrát väčšiu pravdepodobnosť hospitalizácie s touto chorobou a desaťkrát väčšiu pravdepodobnosť úmrtia. 

Fajčiari, pozor! Najnovšie odhalenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Aj keď nie je jasné, ako tieto gény ovplyvňujú postoj človeka k fajčeniu, autori štúdie napísali, že "výsledky z ich dvoch analytických prístupov podporujú príčinný účinok fajčenia na riziko závažného ochorenia COVID-19". Takýto záver by mal nejakým spôsobom objasniť zmätok ohľadom vplyvu fajčenia na priebeh ochorenia COVID-19. Podľa autorky výskumu Ashley Cliftovej z Oddelenia primárnej starostlivosti na Univerzite v Oxforde "výsledky silne naznačujú, že fajčenie súvisí s rizikom závažného priebehu covidu-19 a že teraz môže byť vhodný čas na to, aby ste skoncovali s cigaretami a fajčením". 

Viac o téme: CigaretyFajčenieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu