Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Najväčší rozdiel medzi alergiou a covidom podľa lekárov: Sledujte tento jeden PRÍZNAK

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COLLEGE PARK - Jeseň sa práve začala, čo nie je dobrá správa pre mnohých alergikov. Vo vzduchu je totiž viac alergénov, ktoré dráždia oči a dýchaciu sústavu. Veľa príznakov alergie sa pritom môže prekrývať so symptómami ochorenia COVID-19. Lekári prezradili, ktorý príznak prezradí, že nemáte alergiu, ale práve covid.

Ľudia po prekonaní COVIDU-19 zažívajú jeden sexuálny problém: Lekárka radí, TOTO robte v posteli

Vo veľkej miere sa mierny priebeh covidu-19 a alergií na seba podobajú, no podľa odborníkov predsa len existuje jeden príznak, ktorý ich odlišuje. "Alergie nikdy nespôsobia horúčku. Ak máte horúčku, nemôžete z toho viniť alergie," povedala interná a detská odborníčka Casey Mabryová z Medicínskeho centra na Univerzite v Marylande. Na toto dôležité rozlíšenie poukázal aj internista z Colorada Jay Shi. "Sezónne alergie nespôsobujú horúčku. Ak ju máte, mali by ste ihneď kontaktovať svojho lekára alebo vyhľadať miesto testovania na COVID-19," uviedol. 

Najväčší rozdiel medzi alergiou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Takto odlíšite covid od alergie 

Je však dôležité si uvedomiť, že horúčka nie je pri ochorení COVID-19 pravidlom. Pokiaľ teda máte nejaké príznaky, je lepšie ostať v bezpečí a nechať sa otestovať. Existuje však niekoľko ďalších častých príznakov COVID-19, ktoré sa pri alergiách objavujú iba zriedka alebo vôbec. Podľa lekárskeho výskumného centra Mayo Clinic sa bolesti svalov, nevoľnosť, zvracanie a hnačka nikdy neobjavujú v prípade alergií, ale niekedy môžu byť príznakom nákazy koronavírusom. Okrem toho sú bolesti hrdla zriedkavé, pokiaľ ide o alergie, ale často sa vyskytujú v súvislosti s covidom. 

Najväčší rozdiel medzi alergiou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Medzi symptómy, ktoré majú COVID-19 a alergie totožné, patrí kašeľ, nádcha, únava a začervenané oči. Ak vás ale svrbí nos, ústa, oči alebo vnútorné ucho, je pravdepodobné, že máte iba alergiu, pretože tieto príznaky doposiaľ neboli pri COVID-19 hlásené. Takisto ak sa vaše príznaky zhoršia, keď idete von, je pravdepodobné, že máte alergiu. Pri pokuse dešifrovať, či máte COVID-19 alebo alergiu, vám môže pomôcť aj zdravý rozum. Mabryová navrhuje zvážiť, či sú vaše príznaky nové alebo ste ich už mali. "Ak sa u vás tento rok objavila alergia po prvýkrát, pravdepodobne to nie je alergia," povedala. 

Viac o téme: AlergiaHorúčkaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu