Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci odhalili, čo znižuje riziko vzniku COVIDU-19 u ľudí: Tieto potraviny jedzte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Počas pandémie ochorenia COVID-19 mnohí ľudia začali posilňovať svoj imunitný systém prírodnými zložkami. Niektoré potraviny sú však lepšie ako iné. Vedci z nemocnice Massachusetts General Hospital prezradili, akú stravu by ste mali konzumovať, aby ste znížili riziko závažného priebehu covidu.

Podľa vedcov zo Všeobecnej nemocnice v Massachusetts (MGH) majú ľudia, ktorí konzumujú rastlinnú stravu, nižšie riziko závažného priebehu COVID-19. Svoje zistenia publikovali v časopise Gut. Priaznivé účinky diéty sa zdali obzvlášť dôležité u jedincov žijúcich v oblastiach s vysokou sociálno-ekonomickou depriváciou. Aj keď metabolické stavy, ako je obezita a diabetes typu 2, súviseli so zvýšeným rizikom ochorenia ako aj so zvýšeným rizikom výskytu vážnych symptómov po prekonaní covidu, vplyv diéty na tieto riziká nie je známy. 

Vedci odhalili, čo znižuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Predchádzajúce správy naznačujú, že zlá výživa je bežným znakom skupín neprimerane postihnutých pandémiou, ale údaje o súvislosti medzi diétou a rizikom a závažnosťou COVID-19 chýbajú," povedal vedúci autor štúdie Jordi Merino, výskumný pracovník z Diabetickej jednotky a Centra genomickej medicíny na Harvardskej lekárskej fakulte. 

KORONAVÍRUS Experti radia: Toto by ste mali jesť po očkovaní a jednej veci sa určite vyhnite!

V štúdii vedci skúmali údaje o 592 571 účastníkoch z Veľkej Británie a USA. Zamerali sa na symptómy ochorenia COVID-19. Monitorovali ich v období od 24. marca 2020 a do 2. decembra 2020. Na začiatku výskumu mali účastníci vyplniť dotazník, v ktorom sa experti pýtali na ich stravovacie návyky pred pandémiou. Kvalita stravy bola hodnotená pomocou rastlinného diétneho indexu (PDI), ktorý kladie dôraz na zdravé rastlinné potraviny, ako je ovocie a zelenina. Počas sledovania sa u 31 831 účastníkov vyvinul COVID-19. V porovnaní s jedincami, ktorých PDI bolo najnižšie, mali ľudia s najvyšším PDI o deväť percent nižšie riziko výskytu covidu a o 41 percent nižšie riziko vzniku závažného priebehu ochorenia. 

Vedci odhalili, čo znižuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Tieto zistenia boli konzistentné v množstve analýz, ktoré zohľadňovali iné zdravé správanie, sociálne determinanty zdravia a rýchlosť prenosu vírusov v komunite," vysvetlil Merino. "Naša štúdia naznačuje, že jednotlivci môžu potenciálne znížiť riziko vzniku ochorenia COVID-19 tým, že budú venovať pozornosť svojej strave," doplnil gastroenterológ a vedúci Oddelenia klinickej a translačnej epidemiológie MGH Andrew Chan v oficiálnej tlačovej správe nemocnice. Vedci tiež zistili synergický vzťah medzi zlou stravou a zvýšenou sociálno-ekonomickou depriváciou s rizikom COVID-19. "Naše modely odhadujú, že takmer tretine prípadov covidu by sa dalo zabrániť, keby nebola prítomná jedna z dvoch expozícií - diéta alebo deprivácia," dodal Merino, podľa ktorého je v tejto súvislosti dôležité, aby vlády jednotlivých štátov a zainteresované strany zdôraznili zdravú výživu a ľudské blaho formou účinných nariadení. 

Viac o téme: DiétaKoronavírusRastlinná stravaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu