Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Táto vakcína najviac chráni ľudí pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

ATLANTA - Za posledné mesiace narástol počet hlásených tzv. prelomových infekcií ochorenia COVID-19. Stále však existuje malá pravdepodobnosť, že budú očkovaní jedinci hospitalizovaní alebo dokonca nákazu neprežijú. Nový výskum ukázal, že svoju úlohu môže zohrať aj vakcína, ktorú ste dostali.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zverejnilo 10. septembra novú štúdiu, ktorá sa zameriava na účinnosť troch amerických covidových vakcín proti závažnému priebehu ochorenia vrátane variantu delta. Vedci skúmali viac ako 32 000 lekárskych vyšetrení zo 187 nemocníc a 221 pohotovostných oddelení a kliník urgentnej starostlivosti v deviatich štátoch od júna do augusta 2021, keď sa delta stala dominantným kmeňom vírusu. 

Počty infikovaných rastú aj medzi zaočkovanými: Ale nie je to preto, že by nefungovala vakcína!

Zistili, že ľudia očkovaní vakcínou Moderna vykazovali väčšiu ochranu pred závažným priebehom ochorenia pri všetkých lekárskych vyšetreniach počas nárastu delty. Proti riziku hospitalizácie mala Moderna účinnosť 95 percent, zatiaľ čo vakcína Pfizer bola účinná na 80 percent a očkovacia látka Johnson & Johnson iba 60-percent. Pokiaľ ide o predchádzanie návštev na pohotovosti a urgentnej starostlivosti, Moderna bola účinná v 92 percentách, Pfizer a Johnson & Johnson len v 77, resp. 65 percentách. 

Očkovanie vakcínou Moderna
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, File)

Táto štúdia nadväzuje na ďalší nedávny výskum, ktorý bol zverejnený 30. augusta v časopise Journal of the American Medical Association. Porovnával protilátkovú odpoveď po očkovaní vakcínami Pfizer a Moderna medzi 2500 zdravotníckymi pracovníkmi z Belgicka. Experti zistili, že Moderna produkuje dvakrát toľko protilátok ako Pfizer. Iný výskum, ktorý vykonalo lekárske a výskumné centrum Mayo Clinic v Minnesote, zas odhalil, že ľudia, ktorí dostali očkovaciu látku od firmy Moderna, mali v porovnaní s inou mRNA vakcínou dvakrát nižšie riziko vzniku prelomovej infekcie. 

KORONAVÍRUS Táto vakcína najviac
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa, dpa-Bildfunk)

CDC neuviedlo, prečo môže Moderna poskytovať väčšiu ochranu, ale iní odborníci poskytli niekoľko možností. Jednou z nich je, že Moderna má vo svojej vakcíne vyššie množstvo účinnej látky mRNA než Pfizer. Každá dávka Moderny obsahuje sto mikrogramov očkovacej látky, zatiaľ čo každá dávka Pfizeru len 30 mikrogramov. Ďalšou možnosťou sú časové rozdiely; medzi jednotlivými dávkami Pfizeru je zhruba trojtýždňové čakanie v porovnaní s minimálne štvortýždňovým intervalom pre Modernu. "Naša observačná štúdia zdôrazňuje, že hoci obe vakcíny mRNA silne chránia pred infekciou a závažnými priebehmi, je potrebné ďalšie vyhodnotenie mechanizmov, ktoré sú základom rozdielov v ich účinnosti, ako sú režimy dávkovania a zloženie vakcíny," vysvetlili experti z Mayo Clinic.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19Moderna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu