Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Amatérsky archeológ našiel v zemi 1500 rokov starý poklad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Amatérsky archeológ našiel v Dánsku zlatý poklad, ktorý bol uložený do zeme v 6. storočí nášho letopočtu, teda ešte pred vikingským obdobím. Súčasťou nálezu je 22 zlatých predmetov, ktoré dohromady vážia takmer jeden kilogram, informovala dnes agentúra AFP s odvolaním sa na múzeum v dánskom meste Vejle.

"Poklad tvorí množstvo zlatých predmetov, vrátane medailónu vo veľkosti podšálky. Je tu veľa symbolov, z ktorých niektoré sú pre nás neznáme. Práve táto symbolika, nie množstvo, robí nález výnimočným," vyhlásil predstaviteľ múzea Mads Ravn. Poklad bol objavený v blízkosti Jellingu, ktorý je považovaný za sídlo prvých vikingských panovníkov. V mestečku stoja aj dva runové kamene, ktoré patria k najznámejším v Dánsku a pohrebné mohyly. Lokalita figuruje na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

Doteraz objav držali v tajnosti

Zriedkavé artefakty našiel v decembri v spomenutej časti Jutska amatérsky archeológ Ole Schytz, ktorý si krátko predtým kúpil detektor kovov. Verejnosť sa však o ňom dozvedela až teraz. Na niektorých predmetoch sú runové motívy a nápisy, ktoré by sa mohli týkať vládcov vtedajšej doby, poukazujú ale tiež na severskú mytológiu. Jedna z mincí zobrazuje rímskeho cisára Konštantína zo 4. storočia. 

VIDEO Robotníci kopali studňu, keď narazili na unikátny objav: Poklad za sto miliónov!

Podľa predbežných teórií mohol poklad uložiť do zeme jeden z bohatých miestnych obyvateľov ako obeť bohom v chaotickej dobe, keď klímu severnej Európy zmenila erupcia sopky na Islande v roku 536, ktorá zahalila oblohu oblakmi popola. Vzácne predmety budú od februára možné vidieť v múzeu vo Vejle.

Viac o téme: DánskoPokladArcheológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu