Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Robotníci kopali studňu, keď narazili na unikátny objav: Poklad za sto miliónov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RATNAPURA - V práci môžete naraziť na zaujímavé veci, ale na zafírový klaster pravdepodobne nie. Presne to však zažili robotníci, ktorí kopali studňu na dvore muža zo Srí Lanky. Vzácny kus môže mať na medzinárodnom trhu hodnotu až sto miliónov dolárov. Presná poloha nálezu však nie je známa.

Obchodník s drahokamami menom Gamage uviedol, že robotníci kopajúci studňu na jeho dvore našli zafírový klaster. Ide o oblasť Ratnapura, ktorá je bohatá na drahokamy. Odborníci tvrdia, že kameň bledomodrej farby má na medzinárodnom trhu odhadovanú hodnotu až sto miliónov dolárov (85 miliónov eur). Klaster váži okolo 510 kilogramov alebo 2,5 milióna karátov a dostal názov "Serendipity Sapphire". 

VIDEO Robotníci kopali studňu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/BBC News Tamil)

"Osoba, ktorá kopala studňu, nás upozornila na vzácne kamene. Neskôr sme narazili na tento obrovský exemplár," spresnil Gamage. Z bezpečnostných dôvodov ale nechcel uviesť svoje úplné meno ani polohu nálezu. 

FOTO Archeológovia objavili 1700 staré vajcia: Nechtiac ich rozbili, toto sa v nich ukrývalo!

Gamage, ktorý je obchodníkom s drahokamami tretej generácie, o náleze informoval miestne úrady. Čistenie kameňa od bahna a iných nečistôt trvalo viac ako rok, kým ho mohli analyzovať a certifikovať. Počas tohto procesu z klastra vypadlo niekoľko kameňov a zistilo sa, že ide o hviezdne zafíry vysokej kvality. 

VIDEO Robotníci kopali studňu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/BBC News Tamil)

V Ratnapure, čo v sinhálčine znamená mesto drahokamov, sa už v minulosti našli viaceré cenné kamene. Srí Lanka je popredným vývozcom zafírov a iných drahokamov. Vlani zarobila zhruba pol miliardy dolárov exportom drahokamov, brúsených diamantov a šperkov. "Nikdy predtým som taký veľký exemplár ešte nevidel. Vznikol pravdepodobne pred asi 400 miliónmi rokov," uviedol pre BBC uznávaný gemológ Gamini Zoysa.

Gamage teraz dúfa, že Serendipity Sapphire pritiahne pozornosť medzinárodných kupcov a odborníkov. "Je to špeciálny zafírový exemplár, pravdepodobne najväčší na svete. Vzhľadom na jeho veľkosť a hodnotu si myslíme, že zaujme súkromných zberateľov alebo múzeá," prezradil Thilak Weerasinghe, predseda Národného úradu pre drahokamy a šperky na Srí Lanke.

Viac o téme: DrahokamZafírSrí LankaKlaster
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu