Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tínedžer (15) chcel byť ako hrdina z X-Men, do tela si vpichol ortuť! Toto nasledovalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NAÍ DILLÍ - Pätnásťročný chlapec chcel údajne napodobniť superhrdinu z komiksovej série X-Men, ale namiesto toho skončil s bolestivými vredmi. Do ruky si totiž pichol ortuť. V minulosti sa zas nechal pohrýzť pavúkmi, aby sa stal Spidermanom. Lekárov prekvapilo, že nemá žiadne psychiatrické problémy a dokonca má normálne IQ.

Americké Národné centrum pre biotechnologické informácie opisuje neobvyklý prípad, ktorý sa stal ešte v roku 2014. V správe sa píše o zraneniach, ktoré zostali nemenovanému tínedžerovi z Indie po tom, ako si do tela úmyselne vpichol ortuť. Dva mesiace po úraze ostrým predmetom navštívil miestnu nemocnicu s nehojacimi sa vredmi na ľavom predlaktí. Lekári predpokladali, že pacient užíval drogy či iné omamné látky, a tak ho poslali na psychiatrické vyšetrenie. Až tam mladík prezradil, že si úmyselne trikrát injekčne vpichol ortuť, ktorú sa mu podarilo dostať von z teplomera. 

Tínedžer (15) chcel byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V správe sa ďalej uvádza, že chlapec sa inšpiroval marvelovskou postavou Mercuryho z komiksovej série X-Men. "Je zaujímavé, že mal v minulosti históriu viacerých uhryznutí pavúkmi, lebo sa premeniť na Spidermana. Prekvapivo sme ale u neho nezaznamenali žiadne psychické problémy a mal normálne IQ." 

FOTO Blondínka (21) si nechala napichať zadok: Lekári sú zdesení, nie je jej čo závidieť

Lekári, ktorí si už boli vedomí toho, s čím majú do činenia, následne vykonali toxikologické vyšetrenia na kontrolu hladiny ortuti v krvi mladistvého. Našťastie sa mu podarilo minúť všetky hlavné cievy, čo znamená, že ortuť si vpichol iba tesne pod kožu, teda subkutánne. I tak ale šlo o komplikovaný zákrok. Vredy bolo potrebné vyrezať spolu s okolitou pokožkou, potom bol na miesto umiestnený kožný štep. Pacient sa, našťastie, po operácii rýchlo uzdravil. Autori správy uvádzajú, že bol ešte nejaký čas sledovaný kvôli príznakom otravy ortuťou. Neskôr sa však ukázalo, že je v poriadku. "U pacienta sa nevyvinuli klinické príznaky chronickej otravy, čo dokazuje, že subkutánne vpichovanie ortuti má nízke riziko systémovej toxicity a že histopatológia hrá dôležitú úlohu pri diagnostike," dodali zdravotníci. 

Viac o téme: Ortuť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu