Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Končí sa éra samovražedných atentátnikov: Sú tu roboti!

Teroristi možno už čoskoro začnú využívať takýchto bojovníkov.
Teroristi možno už čoskoro začnú využívať takýchto bojovníkov. (Zdroj: Profimedia)

LONDÝN - Samovražedné atentáty ľudí budú možno zakrátko minulosťou. Podľa experta na umelú inteligenciu Noela Sharkeyho by teroristi mohli svoju najobávanejšiu a najúčinnejšiu zbraň nahradiť robotmi zabijakmi.

Technológie robotických zbraní, ktoré majú šetriť životy vojakov, vyvíjajú viaceré krajiny a spoločnosti. Prím hrajú USA - Pentagón v Iraku nasadil vyše 4 000 takýchto robotov. Vzhľadom na čoraz nižšie ceny budú však čoskoro reálnou možnosťou aj pre extrémistické skupiny, varuje Noel Sharkey, profesor robotiky na univerzite v britskom Sheffielde.

„Problém je, že džina už nedokážeme dostať do fľaše. Keď sú raz zbrane vonku, bude dosť jednoduché ich skopírovať,“ tvrdí Sharkey. „Vzhľadom na dramatický pokles nákladov na výrobu robota a dostupnosť hotových komponentov pre amatérov, na výrobu nezávislých robotických zbraní nebude potrebné mimoriadne zručnosti.“ Malé bezposádkové lietadlo navádzané autopilotom pomocou systému GPS by sa podľa profesora dalo zostrojiť v prepočte za 11 000 Sk (335 €).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu