Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONA HOROR na základnej škole: Nezaočkovaný učiteľ nakazil viac ako polovicu triedy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES - Riziko šírenia infekcie spôsobenej vírusom SARS CoV-2 a variantu delta je vysoké najmä u nezaočkovaných osôb. Dôkazom sú aj štúdia, ktorú zverejnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Realizovaná bola na škole, kde nezaočkovaný učiteľ nakazil množstvo študentov a členov ich rodín.

Podľa správy zverejnenej Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) infikoval neočkovaný učiteľ, ktorý v práci nenosil rúško, v základnej škole v okrese Marin County tucet žiakov. Po tom, ako bol pozitívne testovaný, šlo na testy 22 jeho žiakov, viac ako polovica mala pozitívny výsledok. Infikovaní variantom delta boli aj štyria rodičia týchto detí. Jeden z nich nebol a traja boli očkovaní. Nikto však nemusel byť hospitalizovaný. Infikovaní boli najmä žiaci sediaci vpredu. Učiteľ vraj nahlas čítal bez rúška, čím porušil platné hygienické nariadenia. 

Muž sa vyhrážal útokom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Dôležitosť očkovania pracovníkov školy

Problémy sa u neho prejavili 19. mája, keď začal mať nádchu, ale tento symptóm pripísal alergii. Neskôr sa u neho objavil aj kašeľ, bolesť hlavy a horúčka. Napriek tomu zostal v práci až do 21. mája, keď sa napokon rozhodol ísť na testovanie. O dva dni neskôr informoval školu, že test bol pozitívny a týždeň zostal v izolácii. U detí sa prvé príznaky objavili 22. mája. "Tento prípad poukazuje na dôležitosť očkovania zamestnancov školy. Sú totiž v tesnom kontakte s deťmi, ktoré nemôžu byť očkované. Ohnisko svedčí o rýchlom šírení variantu delta najmä v neočkovaných komunitách, akými sú napríklad školáci, ktorí nemajú na očkovanie dostatočný vek," píše sa v správe CDC. Výsledky zároveň poukazujú na potrebu prekrytia horných dýchacích ciest na školách. "Nové dôkazy o vysokej prenosnosti delty aj medzi úplne očkovanými osobami podporujú nariadenie o nosení rúšok v školách. Prísne dodržiavanie nosenia rúšok, testovanie, vetranie zariadení a pobyt doma sú dôležité pre zaistenie bezpečného vzdelávania," upozorňujú odborníci. 

KORONA HOROR na základnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vplyv nákazy na širšiu komunitu mohol byť výsledkom vysokej miery zaočkovania obyvateľstva v okrese Marin County, ktorý je v tomto smere jedným z najlepších v Kalifornii. V čase vypuknutia ochorenia bolo v meste, kde sa škola nachádza, úplne zaočkovaných 72 percent obyvateľov, informuje denník Los Angeles Times. V tomto prípade bolo nakoniec celkovo identifikovaných 27 prípadov ochorenia COVID-19 vrátane učiteľa šíriteľa. Okrem tucta jeho žiakov bolo pozitívne testovaných ďalších desať žiakov školy. Štyria z nich infikovali svojich súrodencov. Ďalších šesť infikovaných študentov bolo z iného ročníka. Nebolo jasné, ako sa nakazili, pretože obidve triedy boli oddelené veľkým vonkajším dvorom s obedovými stolmi, ktoré boli zablokované žltou páskou. Všetky triedy boli zároveň vybavené vysoko účinnými vzduchovými filtrami a dvere a okná zostávali otvorené. Analýza vírusov poukazuje na to, že všetky infekcie žiakov boli pravdepodobne súčasťou toho istého ohniska. 

Najnovšia správa WHO o KORONAVÍRUSE: Vedci varujú, okno sa zatvára!

CDC zverejnilo aj ďalšiu správu týkajúcu sa chorobnosti a úmrtnosti na COVID-19. Podľa nej bola v okrese Los Angeles miera prípadov koronavírusovej infekcie u detí navštevujúcich školy od septembra do marca oveľa nižšia ako u detí v celom kraji počas jesenných a zimných mesiacov. Mnoho škôl v okrese L.A. totiž zostalo v minulom školskom roku zatvorených z dôvodu individuálnej výučby. Autori štúdie však zaznamenali aj určité obmedzenia analýzy. Uskutočnila sa totiž na základe údajov, ktoré boli zozbierané ešte predtým, ako sa variant delta stal dominantným kmeňom. Zohľadnené neboli ani potenciálne rozdiely v demografických a socioekonomických faktoroch. Vo všetkých oblastiach okresu Los Angeles však boli podobné tým, ktoré definoval krajský úrad verejného zdravia. 

KORONA HOROR na základnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Školy sú počas pandémie relatívne bezpečným prostredím

"Tieto zistenia naznačujú, že dodržiavanie odporúčaných preventívnych opatrení môže ochrániť deti, mladistvých a dospelých na základných, stredných a vysokých školách. Viacúrovňová stratégia prevencie, vrátane nosenia rúšok, dodržiavania sociálnej vzdialenosti, testovania a najnovšie aj očkovania detí starších ako 12 rokov, zostane pre elimináciu prenosu infekcie kľúčová, pretože do triedy sa vracia viac študentov. Výsledky zároveň prinášajú dôkazy o tom, že školy patrili v minulom školskom roku k relatívne bezpečnému prostrediu," napísali vedci v záverečnej správe. 

Viac o téme: UčiteľOčkovanieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu