Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS V Berlíne otvorili centrum pre včasné varovanie pred pandémiou

V Berlíne otvorili centrum pre včasné varovanie pred pandémiou
V Berlíne otvorili centrum pre včasné varovanie pred pandémiou (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, pool)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus spoločne v stredu otvorili v Berlíne medzinárodné centrum pre včasné varovanie pred pandémiou, informovala agentúra DPA.

Cieľom tohto centra je pripraviť svet na ďalšie pandémie prostredníctvom zberu a analýzy veľkého množstva dát, vysvetľuje DPA. "Centrum spojí partnerov z celého sveta, aby mohli spolupracovať na vytvorení nástrojov a zbieraní dát, ktoré krajiny potrebujú na to, aby sa dokázali pripraviť, detegovať a reagovať na pandemické a epidemické riziká," uvádza WHO na svojej webovej stránke.

"Svet musí byť schopný si všimnúť nové udalosti, ktoré majú pandemický potenciál, a monitorovať opatrenia na kontrolu chorôb v reálnom čase, aby mohol vzniknúť efektívny manažment pandemických a epidemických rizík... Toto centrum tomuto pomôže," uviedol riaditeľ WHO. Nemecká kancelárka počas otvorenia zdôraznila potrebu medzinárodnej výmeny informácií      a uviedla, že pandémia koronavírusu ukázala, ako veľmi je organizácia ako WHO potrebná.

Prvým riaditeľom tohto centra sa stane nigérijský epidemiológ narodený v Nemecku Chikwe Ihekweazu, ktorý v súčasnosti riadi hlavný zdravotnícky úrad v Nigérii. S centrom by mal úzko spolupracovať aj nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) ako aj berlínska klinika Charité, v ktorej centrum bude zo začiatku sídliť. Nemecko do centra pritom vložilo približne 30 miliónov eur, uvádza DPA.

Viac o téme: OtvorenieCentrumNemeckoAngela MerkelováBerlínKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu