Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Štúdia odhalila, ktorá vakcína je najefektívnejšia proti DELTE!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ROCHESTER - Nová štúdia odhalila, že vakcína Moderna je najefektívnejšou vakcínou proti variantu delta. Vedci tiež prezradili, ako veľmi sú účinné ostatné vakcíny proti spomínanému variantu. Napriek svojim zisteniam aj naďalej odporúčajú vakcináciu akoukoľvek vakcínou ako najlepšiu prevenciu pred ťažkým priebehom Covid-19.

KORONAVÍRUS Ruská vakcína Sputnik V: Nové údaje! Aká účinná je proti delta variantu?

Žiadna vakcína nie je 100-percentne účinná, ale bolo dokázané, že vakcíny proti koronavírusu predchádzajú vážnym chorobám a hospitalizácii. Vedci v USA zistili, že vakcína Pfizer/BioNTech je iba 42-percentne účinná proti variantu delta.

Údaje boli prevzaté z júla a experti zistili, že vakcína Moderna prekonala Pfizer, pričom Moderna bola 76-percentne účinná voči variantu delta. Štúdia ešte nebola recenzovaná a bola publikovaná v Medrxive. „Napriek tomu, že klinické štúdie a štúdie v reálnom svete potvrdili účinnosť a bezpečnosť očkovacích látok Covid-19 schválených FDA (Správa potravín a liečiv), správy o prelomových infekciách a pretrvávajúcom vzniku nových variantov zdôrazňujú potrebu pozorne monitorovať účinnosť týchto vakcín,“ povedali vedci z Mayo Clinic.

KORONAVÍRUS Štúdia odhalila, ktorá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

Vysvetlili, že na stanovenie účinnosti vakcín proti určitým kmeňom je potrebná dávka aj zloženie vakcíny. Experti zhromaždili svoje údaje od 25 000 obyvateľov Minnesoty od januára do júla 2021. Prvých šesť mesiacov vakcíny dodržiavali vysoké štandardy – poskytovali ochranu okolo 90 percent. V júni však účinnosť začala klesať a klesala ďalej, čo súvisí s príchodom variantu delta.

V máji iba 0,7 percenta prípadov v Minnesote spôsobila delta, ale v júni sa to vyšplhalo na 70 percent. Odborníci zdôraznili, že aj keď sa počet infekcií zvýšil, stále zabránili hospitalizácii a vážnym prípadom.

KORONAVÍRUS Štúdia odhalila, ktorá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Krupa)

Údaje z Izraela

Zistenia z USA prichádzajú po tom, čo štúdia vykonaná v Izraeli tiež zistila, že vakcína Pfizer je „menej účinná“ proti variantu. Vakcína je však stále 93-percentne účinná pri prevencii vážnych chorôb alebo hospitalizácii.

Po jednej dávke je vakcína Pfizer 36-percentne účinná proti symptomatickému ochoreniu z variantu delta a vakcína Oxford/AstraZeneca je asi 30-percentne účinná proti ochoreniu, zistila štúdia.

Hovorca spoločnosti Pfizer odmietol komentovať údaje z Izraela, citoval však ďalší výskum, ktorý ukazuje, že protilátky vyvolané vakcínou boli stále schopné neutralizovať všetky testované varianty, vrátane delty, aj keď pri zníženej sile.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusModernaVariant delta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu