Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Muž sa takmer umasturboval k smrti: V tom najlepšom dostal mŕtvicu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Len niekoľko okamihov po ejakulácii muž takmer zomrel. Pri masturbácii totiž utrpel mozgovú príhodu. Lekárom sa priznal, že onanoval niekoľkokrát denne. Spontánne vyvolať mŕtvicu môže podľa expertov údajne aj sex. Na toto by ste si preto mali dávať pozor.

Lekári v odbornom časopise Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases opísali prípad nemenovaného 51-ročného Japonca - praváka, ktorý mimoriadne rád masturboval. Jedného dňa sa však doslova umasturboval až k potenciálne smrteľnému subarachnoidálnemu krvácaniu. V mozgu mu totiž praskla krvná cieva. 

Muž sa takmer umasturboval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Subarachnoidálne krvácanie sa podľa odborníkov niekedy vyskytuje pri fyzickej námahe alebo namáhaní, ako je kašeľ, snana vykonať potrebu, zdvíhanie niečoho ťažkého alebo pri sexe. Autori článku uviedli, že muž tesne po vyvrcholení začal zvracať a trápili ho bolesti hlavy. Skončil v Univerzitnej nemocnici v meste Nagoja, kde podstúpil sériu testov. Zistilo sa, že mal nízky krvný tlak a bol zmätený. Zmätenosť, bolesti hlavy, rozmazané videnie, problémy s rozprávaním a chôdzou sú len niektoré z príznakov mŕtvice. CT vyšetrenie potvrdilo pacientovu diagnózu a následne bol ošetrený. Našťastie prežil a po takmer dvoch týždňoch bol v dobrom stave prepustený domov. 

Mŕtvica však môže spôsobiť dlhodobé problémy v dôsledku poškodenia mozgu z dôvodu zníženia prívodu krvi do mozgu. Medzi takéto komplikácie patrí epilepsia, depresia a problémy s duševným fungovaním, ako je plánovanie a pamäť.

Môže masturbácia spôsobiť mŕtvicu?

Spomínaný muž utrpel subarachnoidálne krvácanie, čo je menej častý typ mozgovej príhody, ktorá sa vyskytuje prevažne u ľudí vo veku 45 až 70 rokov. Spôsobuje krvácanie v oblasti medzi mozgom a tkanivami, ktoré ho pokrývajú. Stáva sa to, keď praskne aneuryzma mozgu, ale nie je jasné, prečo sa u niektorých ľudí aneuryzma vyvíja. Existuje viacero faktorov, ktoré niekoho vystavujú väčšiemu riziku aneuryzmy mozgu, napríklad nesprávna strava, nedostatok pohybu, príliš veľa alkoholu a rodinná anamnéza. Podľa Masahira Oomuru a jeho kolegov, ktorí publikovali prípadovú správu, nie je jasné, ako masturbácia vedie k mozgovej príhode. 

Muž sa takmer umasturboval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci predpokladajú, že prasknutie aneuryzmy je spojené s náhlym zvýšením krvného tlaku. Ten je charakteristický pre každú sexuálnu aktivitu. "Pozitívne je, že pravdepodobne urobíte viac pre to, aby ste zabránili subarachnoidálnemu krvácaniu tým, keď sa vyhnete fajčeniu, rekreačným drogám a budete si dávať pozor na zvýšený krvný tlak, než keď by ste sa zdržali sexu vo všetkých jeho formách," poznamenal neurochirurg Daniel Walsh z londýnskej nemocnice King's College Hospital. 

Viac o téme: MasturbáciaMŕtvicaMozgová príhoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu