Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Ak trpíte týmto ochorením, vakcíny Pfizer a Moderna sú menej účinné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Saber Zidi)

MIAMI - Cieľom štúdie vedcov z Lekárskej fakulty Leonarda M. Millera v Miami bolo zistiť, akú účinnosť vykazujú proti nákaze SARS Cov-2 vakcíny Moderna a Pfizer u osôb s cirhózou pečene. V tomto smere bol zaznamenaný pokles, lekári preto radia pacientov trpiacich cirhózou na tento fakt upozorniť.

KORONAVÍRUS Experti varujú pred chybou, ktorú robia niektorí ľudia zaočkovaní Pfizerom alebo Modernou

Časopis JAMA Internal Medicine priniesol výsledky štúdie týkajúce sa pozorovania účinnosti vakcín proti ochoreniu COVID-19 u pacientov s cirhózou pečene, ktoré môže byť spôsobené viacerými faktormi, ako napríklad hepatitída alebo chronický alkoholizmus. Vedci zhromaždili údaje od viac ako 20 000 osôb trpiacich touto chorobou, ktorí boli zaočkovaní vakcínami Pfizer alebo Moderna, a následne ich porovnali s dátami o 20 000 pacientoch s cirhózou, ktorí neboli zaočkovaní. 

KORONAVÍRUS Ak trpíte týmto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zistili, že po prvom očkovaní vykazovali tieto vakcíny účinnosť proti nákaze novým koronavírusom u osôb s cirhózou 64,8 percenta, po druhej dávke to bolo 78,6 percenta. Keďže Pfizer je po dvoch očkovaniach vo všeobecnosti účinný proti infikovaniu SARS Cov-2 na 95 percent a Moderna vykazuje účinnosť 94,1 percenta, znamená to, že tieto vakcíny majú u pacientov s cirhózou o niečo menšiu účinnosť. Vakcinácia však stopercentne znížila počet hospitalizovaných covid pacientov s cirhózou a ich úmrtí. Zo skupiny zaočkovaných respondentov nezomrel na koronavírusovú infekciu ani jeden pacient, v skupine neočkovaných ale boli zaznamenané dve úmrtia v dôsledku nákazy SARS Cov-2. "Pacienti s cirhózou, ktorí sú očkovaní, môžu byť síce infikovaní, ale je nepravdepodobné, že zomrú alebo budú hospitalizovaní s COVID-19," hovorí vedúci autor štúdie, profesor Binu John z Univerzity v Miami. 

KORONAVÍRUS Ak trpíte týmto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Cirhóza podľa všetkého spomaľuje odpoveď imunitného systému na očkovaciu látku. Podľa štúdie však nebol zaznamenaný žiadny významný rozdiel medzi očkovanými a neočkovanými skupinami s cirhózou prvých 28 dní po prvej dávke. Až po tomto období sa prejavila 64,8-percentná účinnosť proti infekcii a stopercentná účinnosť proti hospitalizácii alebo smrti. "Lekári, ktorí pracujú s pacientmi s cirhózou, by ich mali upozorniť na túto oneskorenú imunitnú odpoveď," odporučili výskumníci. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaCirhózaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu