Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Alarmujúce zistenie o Amazonskom pralese: Už čoskoro zrejme nastane desivý scenár

Amazonský prales Zobraziť galériu (2)
Amazonský prales (Zdroj: Getty Images)

BRAZÍLIA - Brazílsky Amazonský prales prestáva zadržiavať oxid uhličitý a v blízkej budúcnosti hrozí, že začne vypúšťať tohto plynu viac, než koľko ho v určitom čase pohltí. K týmto záverom došiel tím vedcov, ktorých štúdiu v stredu zverejnil časopis Nature. Za nepriaznivú bilanciu, ktorá podľa nich už v niektorých častiach pralesu nastala, stoja zmeny klímy, odlesňovanie a ďalšie ľudské aktivity, uviedla agentúra AFP.

V brazílskej Amazónii sa rozkladá prales, ktorý patrí podľa odborníkov k najväčším prírodným úložiskám oxidu uhličitého na svete. Na základe miestnych meraní v rôznych oblastiach pralesa v rokoch 2010 až 2018 vedci zistili, že východná Amazónia už teraz vypúšťa viac oxidu uhličitého, než koľko ho zadrží. Rozdiel je nepriaznivý hlavne v mesiacoch, keď panuje sucho. Severozápadná Amazónia je zatiaľ v rovnováhe, pretože v oblasti sú priaznivejšie meteorologické podmienky a je tam väčšia vlhkosť. 

Šokujúce odhalenie: Ľudstvo sa už nemôže spoliehať na Amazonský prales, mení sa na nepriateľa

Za nepriaznivý vývoj môžu podľa vedcov ľudské aktivity. "Výruby a ničenie pralesa znižuje schopnosť Amazónie zadržiavať oxid uhličitý," uvádzajú autori štúdie. Poukazujú predovšetkým na výrub pralesa zo strany poľnohospodárov, ktorí chcú získať nové pastviny. Prales tiež oslabuje rast teplôt. Súbeh všetkých týchto okolností "spochybňuje schopnosť tropických pralesov v budúcnosti pohlcovať veľké objemy oxidu uhličitého," poznamenal Scott Denning z Coloradskej univerzity. 

Alarmujúce zistenie o Amazonskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Výskum je ojedinelý aj z toho dôvodu, že sledovať údaje o zadržiavaní a vypúšťaní CO2 je v prípade pralesov veľmi ťažké. Mnohé oblasti sú totiž pre bádateľov ťažko prístupné a optimálne nie je ani meranie pomocou satelitov, a to kvôli častej oblačnosti, ktorá panuje nad regiónom. Ekologický význam amazonského pralesa si uvedomuje aj brazílska vláda. Na konci minulého roka prišla s návrhom, aby jej ostatné štáty za udržiavanie pralesa a jeho schopnosti pohlcovať CO2 platili aspoň desať miliárd dolárov ročne. Rétoriku v posledných mesiacoch zmenil aj brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý sa predtým vyjadroval za podporu väčšieho využitia hospodárskych zdrojov Amazónie.

Viac o téme: Oxid uhličitýBrazíliaAmazonský prales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu