Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Experti odhalili, kedy hrozí veľké riziko nákazy variantom delta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Výsledky viacerých štúdií zameraných na sledovanie variantu delta uvádzajú, že jedna dávka vakcíny proti ochoreniu COVID-19 nie je schopná ochrániť organizmus pred touto mutáciou koronavírusu. Odborníci poukazujú na dôležitosť úplného zaočkovania, ktoré môže ľudstvo chrániť pred vznikom ďalších a nebezpečnejších mutácií.

Nový laboratórny výskum francúzskych vedcov publikovaný v časopise Nature poukazuje na riziká rýchlo sa šíriaceho delta variantu vírusu SARS Cov-2. Štúdia zároveň apeluje na naliehavosť urýchleného očkovania vo svete. Aj v doterajších výskumoch publikovaných v New England Journal of Medicine sa uvádza, že ľudia zaočkovaní dvoma dávkami vakcíny Pfizer-BioNTech alebo AstraZeneca sú viac chránení pred deltou ako nezaočkovaní alebo tí, ktorým bola podaná iba jedna dávka vakcíny. 

KORONAVÍRUS Experti odhalili, kedy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

V období, kedy je táto mutácia príčinou väčšiny nových infekcií v USA, Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb upozorňuje, že úplné očkovanie ponúka oveľa účinnejšiu ochranu proti covidu než len jedna dávka. "Prosím, dajte sa zaočkovať. Chráni vás to pred variantom delta," uviedol na brífingu v Bielom dome epidemiológ Anthony Fauci. 

Dr. Anthony Fauci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky, File)

S ďalšími štúdiami skúmajúcimi túto mutáciu sa vynárajú obavy z novej globálnej vlny pandémie. S pribúdajúcimi pozitívnymi prípadmi v Japonsku preto vyhlásil predseda vlády v Tokiu výnimočný stav. Organizátori olympijských hier zakázali divákom zúčastňovať sa športových podujatí v hlavnom meste a okolí.

Viac o téme: DeltaOčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu