Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Experti neverili tomu, čo zbadali v národnom parku: Je to tam už od minulého roka!

V strede vidno tlejúci sekvojovec Zobraziť galériu (2)
V strede vidno tlejúci sekvojovec (Zdroj: SITA/AP/Tony Caprio/National Park Service)

LOS ANGELES - Správcovia amerického národného parku Sequoia, ktorý je domovom preslávených sekvojovcov obrovských, narazili na mimoriadnu zvláštnosť. Jeden z týchto masívnych stromov stále tlel po požiari, ktorý oblasť sužoval od vlaňajšieho augusta do decembra.

Odborníci to považujú za známku toho, že v oblasti naďalej panuje sucho a varujú pred nastupujúcou sezónou požiarov. Tá by podľa nich mohla byť rovnako ničivá ako tá minuloročná, pri ktorej prišlo o život 33 ľudí a len v Kalifornii pri nej ľahla popolom oblasť s rozlohou vyše 17 000 kilometrov štvorcových. 

"Skutočnosť, že niektoré oblasti stále tlejú po požiari Castle fire z roku 2020 len ukazuje, ako je park suchý. Keďže tento rok tak málo snežilo a pršalo, nájdeme s prechodom jari do leta možno ešte ďalšie podobné úkazy," uviedol Leif Mathisen zo správy národného parku Sequoia. Tlejúci sekvojovec je podľa neho izolovaný a nepredstavuje nebezpečenstvo pre svoje okolie ani pre návštevníkov parku. 

FOTO Experti neverili tomu,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Tony Caprio/National Park Service)

Požiar zvaný Castle fire vznikol podľa hasičov po údere blesku vlani 19. augusta a následne zachvátil územie s rozlohou viac ako 700 kilometrov štvorcových, než sa ho podarilo plne dostať pod kontrolu a uhasiť v decembri. Na väčšine územia Kalifornie teraz panuje sucho. V pohorí Sierra Nevada, kde sa park Sequoia nachádza, a ktoré zásobuje Kaliforniu tretinou všetkej pitnej vody, je nedostatok vlahy. K prvému aprílu, kedy je zvyčajne snehová pokrývka v pohorí na najvyššej úrovni za celý rok, bola tento rok iba na necelých 60 percentách priemernej úrovne.

Meteorologická spoločnosť AccuWeather už teraz predpovedá, že najľudnatejší americký štát čaká nadpriemerne ničivá sezona požiarov. Podľa jej odhadu po celom západnom pobreží USA tento rok zhorí asi 38 000 kilometrov štvorcových porastu. Výnimkou by mohla byť južná Kalifornia, kde sucho cez zimu paradoxne vylepšilo tieto vyhliadky. Kvôli nedostatku vlahy na jar totiž nevyrástla tráva, ktorá v lete vyschýna a stáva sa palivom pre požiare.

Viac o téme: SekvojaOheňKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu