Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Súd pátra po nezvestnom mužovi: Keď zistíte, o koho ide, budete si klepať na čelo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Rozruch v poľských médiách spôsobila výzva na vypátranie 124-ročného muža, ktorú v celoštátnom denníku Rzeczpospolita nechal zverejniť súd v meste Ostrów Wielkopolski v centrálnej časti krajiny. Ak by sa hľadaný Józef Dybala okresnému súdu skutočne prihlásil, bol by to najstarší človek na svete, upozornil server Onet.pl.

Háčik je v tom, že Dybala, narodený 23. januára 1897, teda ešte v dobe, kedy táto časť Poľska bola súčasťou cisárskeho Nemecka, je nezvestný už od druhej svetovej vojny. Odvtedy s ním príbuzní nie sú v žiadnom kontakte a nevedia, aký bol jeho osud. Podľa súdu musia byť splnené všetky formality, a tak vyzval nezvestného, aby sa do troch mesiacov prihlásil, inak ho vyhlásia za mŕtveho. 

Józefa, ktorý na začiatku vojny slúžil v radoch tamojšej polície, internovali sovietske úrady po tom, čo Červená armáda obsadila východnú časť Poľska. Rodine poslal posledný odkaz s dátumom 23. decembra 1940, a to najpravdepodobnejšie z Moskvy. Hoci zrejme zdieľal osud tisícov Poliakov, ktorí neprežili sovietske zajatie, úradne doteraz nebol vyhlásený za mŕtveho. Až nedávno sa jeho syn rozhodol dotiahnuť celú vec do konca a obrátil sa na súd, aby otca vyhlásil za mŕtveho.

"Súd sa nemôže domýšľať, že daná osoba nežije, hoci si je istý, že by nemala byť nažive vzhľadom na dlhý čas, ktorý medzitým uplynul," objasnil postup súdu advokát Damian Grzeszczyk. Ak sa do troch mesiacov Dybala súdu neprihlási, stane sa úradne mŕtvym. 

Viac o téme: MužPoľskoNezvestný. súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu