Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pandémia KORONAVÍRUSU obmedzila emisie: Po dobrej správe teraz prichádza strašná

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - V roku 2020 pokračoval v Európe a Arktíde trend otepľovania. Uvádza to správa európskej služby Copernicus, ktorá monitoruje zmeny klímy. Minulý rok bol podľa nej vôbec najteplejší v Európe a druhý najteplejší v Arktíde. Vlani sa tiež striedali obdobia silných dažďov so suchom. Napriek poklesu emisií z ľudských aktivít sa zvýšili koncentrácie oxidu uhličitého a metánu v atmosfére a dosiahli nový rekord.

V Európe bola vlani zaznamenaná najvyššia priemerná ročná teplota. Najvýraznejšie sa táto tendencia prejavila v zime, kedy teploty boli vyššie o 3,4 stupňa Celzia než priemer z rokov 1981 až 2010 a o 1,4 stupňa než pri predchádzajúcej najteplejšej zime. V roku 2020 neboli vlny horúčav v celej Európe tak intenzívne ani dlhodobé ako v predošlých rokoch, uviedla agentúra Copernicus. V niektorých oblastiach, napríklad v Škandinávii a Francúzsku, sa však vyskytli obdobia s veľmi vysokými teplotami. 

Mimoriadne vážne odhalenie: Vedci ani v najhoršom sne nepredpokladali, že to pôjde tak rýchlo

V Európe sa taktiež striedali obdobia sucha s týždňami, kedy kvôli búrkam boli zaznamenané veľmi vysoké denné zrážky. To sa vlani na jar prejavilo v severozápadnej Európe na prietoku riek, ktorých hodnota veľmi kolísala. Búrka Alex potom v októbri priniesla do Francúzska, Británie či Talianska rekordnú úroveň denných zrážok a záplavy. 

Veľké záplavy v Británii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Výrazne teplejšie leto a jeseň v Arktíde

Čo sa týka Arktídy, priemerná ročná teplota sa tam vlani pohybovala o 2,2 stupňa vyššie, než činí dlhodobý priemer z rokov 1981 až 2010. Podiel na tom mali výrazne teplejšie leto a jeseň. Kvôli tomu boli v týchto mesiacoch zaznamenané citeľne nižší rozsah morského ľadu a podpriemerná rozloha snehovej pokrývky. Je pravdepodobné, že toto prispelo k nadpriemernému teplu, pretože menej slnečnej energie sa odrážalo od snehu a namiesto toho sa absorbovala do povrchu. 

Pandémia KORONAVÍRUSU obmedzila emisie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hoci sa emisie spôsobené človekom vlani mierne znížili, a to najmä kvôli pandémii koronavírusu a s tým súvisiacim obmedzením ekonomickej a priemyselnej činnosti, koncentrácia v ovzduší dvoch významných skleníkových plynov - oxidu uhličitého a metánu - vzrástli. Rast CO2 bol nižší ako v predchádzajúcich rokoch, zatiaľ čo v prípade metánu to bolo napak. Jeho koncentrácia tak bola najvyššia prinajmenšom od roku 2003. Vývoj teplôt v Európe a Arktíde ale nie je v globálnom meradle výnimkou. "Celosvetovo bol rok 2020 jedným z troch najteplejších zaznamenaných rokov, pričom ostatných šesť rokov bolo najteplejších šesť zaznamenaných," informoval Copernicus. 

Viac o téme: EmisiePandémiaGlobálne otepľovanieSkleníkové plyny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu