Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odborníci radia: Tieto jedlá pred spánkom nikdy nejedzte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CLEVELAND - Ak nemôžete zaspať alebo vás prenasledujú nočné mory, možno tieto problémy vyriešite, ak sa budete riadiť radami odborníkov na výživu. Okrem pitia kávy totiž neodporúčajú konzumovať pred spaním aj niektoré jedlá. Prečítajte si, ktoré pochutiny by ste si mali radšej dopriať skôr počas dňa.

Problémy so spánkom, časté budenie a nočné návštevy toalety môžu podľa odborníkov súvisieť s konzumáciou slaných jedál pred spaním. Na dobre osolené delikátne chuťovky by ste preto mali vo večerných hodinách radšej zabudnúť a vylúčiť ich z jedálnička tak ako kofeín. Lekári a výživoví poradcovia sa zhodujú v tom, že práve soľ ovplyvňuje množstvo metabolických procesov, ktoré dokážu narušiť nielen zaspávanie, ale aj kvalitu spánku. Aké sú teda najčastejšie príčiny prebdených nocí spôsobené stravou?

Odborníci radia: Túto potravinu by ste mali jesť pred spaním, pomôže spáliť kalórie!

Slané jedlá majú vplyv na spánok

Chrumkať čipsy večer pred televízorom rozhodne nie je dobrý nápad. V štúdii Európskej endokrinologickej spoločnosti z roku 2006 sa uvádza, že slané jedlá môžu oddialiť zaspávanie a spôsobiť, že sa ľudia budú v noci častejšie budiť. Tieto poruchy môžu pretrvávať dve až tri hodiny od konzumácie slaného jedla. Účastníci uvedeného výskumu síce nakoniec dokázali zaspať, ale išlo o prinajlepšom povrchový odpočinok. Slané jedlá boli taktiež príčinou mnohých nepríjemných snov, ktoré niektorí respondenti prirovnávali k nočnej more. Ráno potom uviedli, že sa cítili ospalí, unavení a nespokojní s kvalitou spánku. "Konzumácia večerného jedla s vysokým obsahom sodíka môže prispieť k poruchám spánku, čiastočne v dôsledku zvýšenia krvného tlaku a zadržiavania vody v tele," vysvetlila praktická Sandra Darlingová z lekárskeho centra Cleveland Clinic v Ohiu. 

Odborníci radia: Tieto jedlá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Slané večerné jedlo vás v noci prinúti vstať a navštíviť toaletu

Slané jedlo naruší váš spánok nielen kvôli tráveniu a zvýšenému krvnému tlaku, ale môže vás prebudiť aj plný močový mechúr. V štúdii realizovanej Nagasaki University v roku 2017 sa uvádza, že keď jej účastníci znížili dennú spotrebu soli z 11 gramov na osem, nemočili v noci tak často ako pred týmto znížením. Používanie WC kleslo z 2,3 na 1,4-krát za noc, čo prispelo k zlepšeniu kvality života. "Nočné močenie je problém, ktorým trpí mnoho ľudí, a to najmä s pribúdajúcim vekom. Jednoduchá zmena stravy však môže v tomto smere výrazne pomôcť," radí vedúci štúdie Tomohiro Matsuo. Ak predsa len neodoláte slaným jedlám v neskorších hodinách, mali by ste ich konzumovať aspoň tri hodiny pred spaním, aby ste v noci čo najmenej zaťažovali tráviaci systém. 

Odborníci radia: Tieto jedlá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Žiadne vyprážané jedlá pred spaním

Slané vyprážané jedlá skonzumované pred spaním sú zárukou nočnej mory. Potraviny s vysokým obsahom tukov, ako napríklad vyprážané polotovary, totiž prechádzajú tráviacim systémom pomalšie ako čerstvé potraviny, zelenina a bielkoviny. Hneď po tom, ako skonzumujete prvý kúsok, váš tráviaci systém naštartuje činnosť a telo uvoľní histamín. Ten stimuluje produkciu kyseliny, ktorá putuje do žalúdka, aby rozložila prijaté jedlo. Zatiaľ čo antihistaminiká môžu spôsobiť, že budete ospalí, histamíny vás budú aj naďalej budiť. Keď budete takúto stravu konzumovať krátko pred spaním, tento proces bude prebiehať v čase, keď budete chcieť zaspať. Tráviaci systém však bude stále pracovať na odbúravaní tučných jedál a povedie k narušenému, nepokojnému spánku. 

Viac o téme: Spánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu