Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Poľsku spozorovali čiary v obilí: Následný výskum odhalil ohromujúci objav

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Obrovský, päťtisíc rokov starý komplex dlhých mohýl a hrobov vyložených kameňmi sa podarilo objaviť v Poľsku po tom, ako archeológovia preskúmali línie v obilí, ktoré sa objavili na satelitnej fotografii. Informoval o tom spravodajský server Live Science.

Archeológovia začali s vykopávkami na nálezisku neďaleko mesta Denbiany, asi 50 kilometrov severovýchodne od Krakova, pred viac ako dvoma rokmi. Doteraz odkryli sedem neolitických hrobov, rovnako ako pozostatky rannej stredovekej pevnosti a hrob dvoch koní z doby bronzovej. Plný rozsah dávneho pohrebiska ale dosiaľ nie je známy. Podľa odhadov ho tvorí desiatka mohýl, každá je dlhá 40 až 50 metrov. Boli vybudované z hliny, kamenia a palisád z drevených kolov, ktoré medzitým zhnili. Vedci si myslia, že ide o zvyšky prehistorickej osady v tejto oblasti, ktorú obývali ľudia kultúry nálevkovitých pohárov. Meno dostali podľa keramiky typického tvaru a predpokladá sa, že išlo o prvých poľnohospodárov v Európe.

"Megalitické pohrebisko v Denbianoch je jedným z najväčších a najzaujímavejších nálezísk tohto typu v strednej Európe. Poskytuje nám mimoriadne údaje o pohrebných zvykoch kultúry nálevkovitých pohárov," uviedli archeológovia Marcin Przybyla a Ján Bulas v e-maile zaslanom portálu Live Science. 

No a tymczasem Dębiany dalej podbijają świat :)

Posted by Jan Bulas on Thursday, 25 March 2021
 

Štvorstenná podzemná štruktúra

Archeológov najprv zaujala štvorstenná podzemná štruktúra, ktorá sa na satelitných snímkach prejavila ako čiary v obilí. Neskôr sa ukázalo, že ide o rannú stredovekú pevnosť s vodnou priekopou z deviateho a desiateho storočia, teda z obdobia, než v roku 1025 v Poľsku vzniklo prvé kráľovstvo. Počas vykopávok na nálezisku boli severne a južne od pevnosti objavené mohyly a hroby neolitického pohrebiska starého asi 5500 rokov, na ktorom bola pevnosť vybudovaná, bez toho, aby to jej stavitelia tušili.

Mohyly medzitým erodovali, ale kedysi bývali omnoho vyššie, uviedol Przybyla. Vznikli navŕšením hliny na ústredný hrob vyložený kameňmi. Hlina bola spevnená palisádami z drevených kolov. Tie medzičasom zhnili; ich prítomnosť prezrádzajú len stopy po otvoroch, kde pôvodne boli. Vedci zatiaľ v hlavných hroboch nenašli žiadne kostrové pozostatky, ale v hlinených stenách okolo nich objavili stopy neolitických hrobov, dodal Przybyla. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Konský hrob

Vedci nedávno vykopali na nálezisku aj hrob, kde boli vedľa seba pochované dva kone s časťou uzdy. Tento hrob sa datuje do polovice doby bronzovej zhruba pred 3500 rokmi. Ľudia kultúry nálevkovitých pohárov, ktorí dávne mohyly v blízkosti Denbián vybudovali, sa okolo roku 4100 pred naším letopočtom začali usadzovať v strednej Európe. Išlo zrejme o poľnohospodárov, ktorí do tejto oblasti migrovali z dnešného Španielska a Francúzska a sami boli potomkami ľudí, ktorí sem prišli z Balkánu, kde prijali rané poľnohospodárske techniky z Blízkeho východu. 

VIDEO Chlapec (6) šiel do záhrady pátrať po skamenelinách: Pri kopaní narazil na neskutočný objav

Archeológovia už objavili pohrebisko s dlhými mohylami, ktoré ľudia tejto kultúry vybudovali, na ďalších miestach v Poľsku, rovnako ako v Nemecku a južnej Škandinávii. Jedno z najznámejších pohrebísk sa ukrýva v lesoch v stredopoľskej oblasti Kujavsko. Miestne obrovské ​​pohrebné mohyly sú niekedy označované za "poľské pyramídy". Podľa Przybylu je ale možné, že by dávne pohrebisko neďaleko mesta Denbiany mohlo byť jedným z najväčších komplexov kultúry nálevkovitých pohárov, aký bol doteraz nájdený. 

Archeológovia chcú pokračovať vo vykopávkach, aby sa dozvedeli viac o neolitických mohylách a hroboch, rovnako ako o troskách pevnosti s vodnou priekopou, ktorá ich na toto nálezisko priviedla. Zatiaľ vedci neobjavili žiadne dôkazy, že by táto pevnosť bola trvalo obývaná. Myslia si, že mohlo ísť o vojenskú základňu, aké už sa na poľskom území našli.

Viac o téme: ArcheológoviaVykopávkyPoľskoDenbiany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu