Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci varujú: V Brazílii vyčíňa nový variant KORONAVÍRUSU, ktorý ohrozuje celý svet!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP/Eraldo Peres)

PORTO ALEGRE -Brazília bojuje proti novému variantu covidu-19 z Amazónie, ktorý by mohol ohroziť celý svet. Táto latinskoamerická krajina je domovom len necelých troch percent svetovej populácie, ale v súčasnosti na ňu pripadá takmer tretina denných prípadov úmrtí na COVID-19. Za toto hrozivé číslo je zodpovedný prevažne nový variant.

V Brazílii už po nákaze koronavírusom zomrelo zhruba 320-tisíc ľudí, pričom denne pribúdajú tisícky ďalších obetí. Horšie sú na tom už len omnoho ľudnatejšie Spojené štáty, napísal server The Wall Street Journal"Sme tu v zákopoch a vedieme vojnu," povedala Andréia Cruzová, 42-ročná sestrička na pohotovosti nemocnice v meste Porto Alegre. Šírenie vírusu v Brazílii môže tento štát s 213 miliónmi obyvateľov zmeniť na globálne riziko pre verejné zdravie. Takzvaný kmeň P.1, ktorý už bol zistený v dvadsiatich krajinách a minulý týždeň sa jeho výskyt potvrdil aj v New Yorku, je podľa novej štúdie až 2,2-krát nákazlivejší než predošlé verzie vírusu. U tohto kmeňa je tiež o 61 percent vyššie riziko, že sa ľudia infikujú opakovane. Kmeň P.1 je teraz zodpovedený za väčšinu nových pozitívnych prípadov v krajine, kde mnoho lekárov uvádza, že prijímajú vyšší počet mladších a inak zdravých pacientov. Takmer tretina ľudí, ktorí po nákaze koronavírusom zomierajú, má menej ako šesťdesiat rokov. 

Vedci varujú: V Brazílii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Andre Penner)

Odborníci na verejné zdravie varujú, že nejde len o brazílsku krízu a poukazujú na všeobecnú ľahostajnosť v USA i ďalších štátoch voči rizikám, ktoré plynú z Latinskej Ameriky a ďalších nezaočkovaných oblastí sveta. Brazília zatiaľ plne zaočkovala len necelé dve percentá populácie. "Objavujú sa tlaky na vyhlásenie, že pandémia sa už skončila, ale koniec ešte zďaleka nie je. Desím sa pomyslenia, čo sa stane, ak sa P.1 podarí preniknúť na miesta, ktoré ešte nejaký čas nebudú zaočkované," uviedol epidemiológ Harvardovej univerzity William Hanage. 

Vedci varujú: V Brazílii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Bruna Prado)

Vedci odhalili štyri teórie o pôvode KORONAVÍRUSU: Táto je najpravdepodobnejšia

Vedci uvádzajú, že podľa predbežných štúdií sú existujúce vakcíny, ktoré sa vo svete používajú, účinné aj proti kmeňu P.1. Budú ale potrebné ďalšie výskumy, aby overili, či nový variant znižuje ich účinnosť. Čím dlhšie bude mať koronavírus príležitosť sa šíriť a mutovať, tým vyššia je možnosť, že sa objavia ešte agresívnejšie kmene ohrozujúce pokrok očkovania v USA a inde. Ešte znepokojivejšia je skutočnosť, že už začal mutovať i samotný variant P.1 a vykazuje zmeny, ktoré by ho mohli urobiť ešte nákazlivejším, poznamenal Felipe Naveca, ktorý pracuje pre zdravotnú Nadáciu Oswalda Cruza a viedol jeden z prvých výskumov P.1. "Ak koronavírusu nezabránime v obehu, neprestane sa vyvíjať," vyhlásil. 

Vedci varujú: V Brazílii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Eraldo Peres)

Laxný prístup k noseniu rúšok či respirátorov, nedodržiavanie spoločenských odstupov a pomalé spustenie vakcinácie pomohli Brazíliu zmeniť na dokonalú liaheň nových variantov vírusu. Kmeň P.1 sa prvýkrát objavil v priemyselnom Manause, odkiaľ ho pravdepodobne vodiči nákladných áut nevedomky rozšírili do celej krajiny. Tento kmeň sa objavil neskôr než britský variant B.1.1.7 a stále zostáva do istej miery záhadou. Čiastočne preto, že Brazília testuje podstatne menej ako Veľká Británia a údajov je teda menej. Zatiaľ čo vedci vedia, že P.1 je nákazlivejší a náchylnejší na opakované nákazy, zatiaľ nedospeli k jednoznačnej odpovedi, či je tiež viac smrteľný. Už teraz ale vedia, že riziká P1. sú zjavné a značné. "Máme tu pacientov, ktorí nie sú obézni, nemajú ďalšie pridružené choroby a nie sú ani starí. Napriek tomu ich vírus premohol," uviedol doktor Diego Montarroyos Simoes z jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocnici v meste Recife. 

Viac o téme: VariantBrazíliaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu